Brown je kot zgled svojim kolegom že povrnil sporne stroške. Foto: EPA
Brown je kot zgled svojim kolegom že povrnil sporne stroške. Foto: EPA
Brown mora vračati denar

Iz Brownovega kabineta so potrdili, da bo predsednik vlade vrnil ves denar, ki ga je v med letoma 2004 in 2009 prejel za poplačilo stroškov na svojem drugem domu, med drugim za čiščenje, vzdrževanje vrta in pranje perila. V kabinetu so ponovili, da premier ni kršil nobenih obstoječih pravil, ampak se je zgolj podredil omejitvam, ki so bile uvedene pozneje, po medijskem razkritju zlorab, in veljajo retrospektivno.

Omejitve je zastavil nekdanji državni uradnik sir Thomas Legg, ki so mu po izbruhu afere zlorab pri prijavah stroškov britanskih poslancev, ki so jo razkrili maja letos, zaupali nalogo, da prouči vse zahteve za povrnitev stroškov, ki so jih v preteklih petih letih prijavili zapravljivi britanski poslanci.

Več sto poslancev prekršilo omejitev stroškov
Legg je določil, da so vsi računi za čiščenje, ki presegajo 2.000 funtov na leto, ali pa računi za vrtnarjenje, ki presegajo 1.000 funtov na leto, pretirani in bi jih morali poslanci povrniti. Poleg predsednika vlade je prve zahtevke za povračilo stroškov, ki naj bi jih v zadnjih petih letih porabljali za najemanje in vzdrževanje drugih, začasnih londonskih domovanj, prejelo več sto poslancev.

Smithova se je že opravičila
Medtem je svojo prvo preiskavo v okviru omenjene afere končala tudi posebna komisija britanskega parlamenta. Gre za preiskavo o prijavi neupravičenih stroškov nekdanje notranje ministrice Jacqui Smith in o njeni manipulaciji s pravili, na podlagi katerih se poslancem izplačujejo nadomestila za bivanje v Londonu.

Smithova, ki je po škandalu junija lani odstopila, se je morala osebno opravičiti v predstavniškem domu, ni pa ji treba vrniti denarja. Smithova se je poslancem že opravičila, podobne preiskave pa so doletele več deset britanskih poslancev.

Brown mora vračati denar