Cena oslovske kože je zaradi povečane prodaje v Azijo porasla za več kot desetkrat. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Cena oslovske kože je zaradi povečane prodaje v Azijo porasla za več kot desetkrat. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Osli
V Burkina Fasu se osli pogosto uporabljajo za prevoz dobrin, ponekod pa tudi uživajo njihovo meso. Foto: EPA

Vlada Burkina Fasa je sporočila, da se osle "preveč izkorišča" in da mora biti njihovo število na trajnostni ravni. V državi se osli sicer pogosto uporabljajo za prevoz dobrin, ponekod pa tudi uživajo njihovo meso, poroča BBC.

Povečan izvoz je povišal ceno oslov. Cena oslovske kože je tako poskočila s 3,5 evra pred nekaj leti na 45 evrov. Medtem ko je bilo v prvi četrtini leta 2015 izvoženih 1.000 kož, v zadnji pa več kot 18.000, je bilo v prvega pol letošnjega leta izvoženih že skoraj 65.000 kož.

Prepoved bo sicer vključevala tudi kože konjev in kamel. Vlada bo uredila tudi zakol živali. Prejšnji mesec so krajani napadli klavnico, ki so jo v vasi na obrobju glavnega mesta Ouagadougou postavili francoski in kitajski poslovneži. Prebivalce je namreč motil močan smrad, ki se je širil iz klavnice, in onesnaževanje, ki ga povzroča.

V revni zahodnoafriški državi je okoli 1,4 milijona oslov, a se število te živali zmanjšuje zaradi nizke rodnosti in dolgotrajnega odraščanja.

Kitajci nori na oslovsko želatino
Večina izvoza gre na Kitajsko, kjer se oslovske kože uporablja v pripravi tradicionalnega zdravila edžjao; večinoma ga jemljejo ženske, ki trpijo za slabokrvnostjo, suhim kašljem ali omotico. Na Kitajskem iz oslovske kože izdelujejo zelo cenjeno želatino, ki naj bi tudi krepila imunski sistem. V nekaterih delih Kitajske, še posebej na severu, je poleg tega oslovsko meso velja za specialiteto.