Pogled na hotel po napadu. Foto: Reuters
Pogled na hotel po napadu. Foto: Reuters
Burkina Faso
Dostop do hotela ni mogoč, po napadu pa so uvedli tudi policijsko uro. Foto: EPA
Ouagadougou
Pogled na Ouagadougou, prestolnico Burkina Fasa. Foto: Reuters
Teroristični napad v Burkina Fasu

Po podatkih Ministrstva za zunanje zadeve gre za slovensko državljanko, ki sicer živi v Etiopiji, a se je v Ouagadougouju mudila poslovno. Napad je preživela brez poškodb, je pa pri tem izgubila dokumente.
Glavna tarča napada je bil sicer hotel Splendid, priljubljen predvsem med tujci in uslužbenci Združenih narodov.
Francoski veleposlanik v tej afriški državi Gilles Thibault je sicer dejal, da je v terorističnem napadu umrlo 27 ljudi, medtem ko je pred tem predsednik države Roch Marc Christian Kabore govoril o 23 žrtvah. Kabore je napad označil za "strahopeten in zloben".

Varnostne sile so po večurnih spopadih, ki so se začeli v petek, v hotelu Splendid končale obleganje in osvobodile 126 talcev, boji pa so se nadaljevali v bližnjem hotelu Yibi. Skrajneži so najprej napadli neko restavracijo v Ouagadougouju, nato pa je skupina oboroženih zamaskirancev vdrla v hotel Splendid in zajela talce, potem ko je pred hotelom sprožila dva avtomobila bombi.

Na meji med Burkina Fasom in Malijem so ugrabili avstrijski par, zdravnika in njegovo ženo. Ali obstaja kakšna povezava med napadom na hotel in ugrabitvijo, še ni znano.


"V spopadih v hotelu Splendid so bili ubiti trije džihadisti - en Arabec in dva temnopolta Afričana. Hotel je znova v rokah varnostnih sil,"
je dejal minister za varnost Simon Compaore.

Med talci tudi minister
Iz hotela je varnostnim silam že takoj uspelo rešiti okoli 30 talcev, drugi pa so bili ujeti v hotelu. Varnostnim silam so pomagali tudi pripadniki posebnih enot francoske vojske, ki so nameščeni v državi.

Med osvobojenimi talci je tudi minister za javna dela Clement Sawadogo, ki je bil skupaj z drugimi ministri šele v sredo imenovan na položaj.

Gasilci so v restavraciji Capuccino nasproti hotela odkrili deset trupel. Omenjena restavracija je priljubljena med osebjem Združenih narodov in tujci v Ouagadougouju.

Za napadom Al Kaida islamskega Magreba
Odgovornost za napad je prevzela skrajna islamska organizacija Al Kaida islamskega Magreba oziroma njena skupina Al Murabiton pod vodstvom alžirskega skrajneža Mohtarja Belmohtarja, za katerega se je že večkrat poročalo, da je bil ubit, nazadnje v ameriškem letalskem napadu v Libiji lani poleti, a njegova smrt ni bila uradno potrjena.

Al Murabiton je bil odgovoren za napad na hotel Radisson Blu v malijskem glavnem mestu Bamako novembra lani, ko je bilo ubitih 20 ljudi.

Po 27 letih odšel Compaore
V 20-milijonski državi so sicer decembra lani potekale prve predsedniške volitve po državnem udaru, na katerih se je po 27 letih na oblasti moral posloviti Blaise Compaore, novi predsednik pa je postal nekdanji premier in opozicijski politik Roch Marc Christian Kabore. Strokovnjaki ocenjujejo, da je država zaradi prenosa oblasti še posebej ranljiva.

Teroristični napad v Burkina Fasu