Foto:
Foto:
Bush in Abas
Abas je sprejel dobro razpoloženega ameriškega predsednika, ki napoveduje svetlejše čase za Palestince. Foto: Reuters
Brez protestov ob Bushevem obisku ni šlo. Foto: Reuters
Komentar o Bližnjem vzhodu

Hkrati je pozval k rešitvi vprašanja palestinskih beguncev, ki naj bi vključevalo plačilo odškodnine. Gre za eno najresnejših javnih izjav Busha, s katero je pritisnil na Izrael, da se odpove delu ozemlja, ki ga je zasedel v sedemdnevni vojni leta 1967. "Ključnega pomena je, da vsaka stran razume, da je zadovoljitev osnovnih ciljev druge strani ključ do uspešnega dogovora," je dejal Bush. To bo po njegovem mnenju zahtevalo zagotovitev priznanja opravičljivih izraelskih mej in hkrati suvereno, neodvisno sosednjo palestinsko državo.

Konkretnih predlogov za dokončni dogovor sicer ni dal, saj so ti po njegovem mnenju predmet nadaljnjih pogajanj.

Težke besede, ki Palestincem vlivajo upanje, je izrekel v Jeruzalemu, potem ko se je tja vrnil s pogovorov s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Obiskal je Ramalo in cerkev Kristusovega rojstva v Betlehemu.

Že prej je v Ramali po pogovoru z Abasom dejal, da verjame, da bo mirovni sporazum podpisan, še preden bo zapustil Belo hišo, to je novembra letos. Izrazil je prepričanje, da je možnost obstoja neodvisne palestinske države realna, in poudaril, da morata za dosego trajnega miru Abas in izraelski premier Ehud Olmert stopiti skupaj in sprejeti težke odločitve.

Hamas prinesel le bedo
Bush je tudi poudaril, da je Hamas s svojo vizijo, ki se jasno razlikuje od Abasove vizije, prebivalcem Gaze prinesel le bedo, čeprav, kot se je izrazil, ne more reči, ali bo Abasu letos uspelo preseči razkol med Palestinci. Glede izraelskih nadzornih točk pa je rekel, da so potrebne, saj Izraelcem zagotavljajo varnost, čeprav razume palestinsko nezadovoljstvo. "Cilj je, da se vzpostavi država, ki bo uspela skrbeti za javni red in mir in bo s tem sosedom dala občutek gotovosti, da nadzorne točke niso več potrebne."

"Sprašujete me, ali je mogoče, da Izraelci in Palestinci presežejo razlike v ključnih vprašanjih, da bi bila lahko uresničena vizija. Moj odgovor je - vsekakor. Prepričan sem, da je status quo nesprejemljiv. Mi vam želimo pomagati. Lahko obstanemo v preteklosti, kar ne bo Palestincem prineslo nič dobrega, ali začrtamo prihodnost, polno upanja," je bil odločen Bush. Dodal je, da je vizija palestinske države vizija države s celovitim ozemljem. "Švicarski sir ne bo deloval, ko gre za ozemlje države," je dejal.

Leto 2008 leto ustvarjanja miru
Po poročanju medijev je Abas dejal, da Busheve izjave Palestince navdajajo z velikim upanjem, in pritrdil Bushevi želji, da bi bila mirovna pogajanja končana še med njegovim mandatom. Izraelce je ob tem pozval, naj uresničijo svoje obljube, in napovedal, da bo leto 2008 leto ustvarjanja miru.

Na desni si oglejte kratko videoizjavo Ksenje Horvat Petrovčič o razmerah na Bližnjem vzhodu.

Bush želi rezultate na terenu
O razmerah na Bližnjem vzhodu je spregovorila tudi gostja naše spletne klepetalnice Ksenja Horvat Petrovčič, ki je dejala, da želi Bush dejanske dogodke tudi na terenu. "Doslej se kaj posebnega v bistvu ni zgodilo. Pogajanja se niso še niti začela, zapleta se glede gradnje judovskih naselbin. Torej jaz mislim, da želi predsednik Bush nekako vzpodbuditi to dogajanje," meni sodelavka zunanjepolitične redakcije TV Slovenija.

M. R./K. T.

Komentar o Bližnjem vzhodu