Foto:
Foto:

Le uro po predsednikovem podpisu je zvezni sodnik v Nebraski Richard Kopf nemudoma začasno zamrznil uresničevanje zakona, ker naj bi bil v nasprotju z ustavo. Podobne tožbe so bile vložene tudi drugod po ZDA, na primer v New Yorku in San Franciscu.

Nov zakon grozi zdravnikom, ki bodo izvajali prepovedan postopek umetne prekinitve nosečnosti, z zaporom in denarno kaznijo.

Republikanci so po letu 1995, ko so prevzeli oblast v obeh domovih kongresa, dvakrat sprejeli prepoved, vendar je tedaj predsednik Bill Clinton na zakon vložil veto. Bela hiša je odločno zanikala, da je bil slovesen podpis pripravljen v kongresnem centru Ronalda Reagana, čeprav je bil nekdanji predsednik znan kot odločen nasprotnik pravice do splava in je še danes idol ameriških konservativcev, Bush pa se z njegovo dediščino raje primerja kot z očetovo. "Dolga leta se je nad otroki, ki so bili nekaj centimetrov od rojstva, izvajalo grozljivo nasilje, zakon pa se je obrnil proč. Danes smo se Američani in vlada temu zoperstavili in stopili v bran nedolžnih otrok," je dejal Bush.

Le korak k popolni prepovedi splava
Zagovorniki pravice do splava menijo, da gre le za prvi korak v kampanji konservativcev za popolno prepoved splava. Ne glede na to pa je Bush v sredo utrjeval svoj položaj pri konservativnih volivcih in tiskovni predstavnik Bele hiše Scott McClellan je dejal, da Bush podpira nadaljnje ukrepe v zvezi s splavom, ni pa povedal, katere.

Nasprotniki sprožili vprašanje ustavnosti zakona
Pred dvorano Ronalda Reagana so sicer demonstrirali zagovorniki pravice do splava, ki so že med zakonodajnim postopkom grozili s tožbami proti zakonu. Če bo vrhovno sodišče ZDA dosledno, ga bo moralo zavrniti kot neustavnega. Vrhovno sodišče je namreč pred tremi leti razveljavilo podoben zakon zvezne države Nebraske, ki prav tako ni imel določila o izjemi v primeru ogroženosti zdravja matere.

Le uro po podpisu prepoved izvajanja zakona
Na to odločitev se je skliceval sodnik iz Nebraske Richrad Kopf, ko je odločal o tožbi štirih zdravnikov proti zakonu. Kopf je začasno zamrznil uveljavljanje zakona, vendar le v primeru štirih zdravnikov, ki so vložili tožbo pri njemu. Čeprav je Kopfova prepoved omejena, pa so bile podobne tožbe vložene drugod po ZDA - tudi v New Yorku in San Franciscu.

Splav je v ZDA dovoljen od leta 1973, ko je z odločitvijo vrhovnega sodišča v primeru Jane Roe proti okrožju Wade postal ustavno zagotovljena pravica. Edini način za prepoved splava je zadostna konservativna večina na vrhovnem sodišču, ki bi zavrgla odločitev iz leta 1973. Sedanja sestava vrhovnega sodišča velja za večinsko konservativno, vendar zna z odločitvami tudi presenetiti in razočarati ameriško desnico, kot se je to zgodilo v primeru Nebraske.