George Bush in Georgij Parvanov sta se pogovarjala o protiraketnem ščitu, bolgarskih sestrah in nameščanju ameriških vojakov v Bolgariji. Foto: Reuters
George Bush in Georgij Parvanov sta se pogovarjala o protiraketnem ščitu, bolgarskih sestrah in nameščanju ameriških vojakov v Bolgariji. Foto: Reuters
Albanci so Busha sprejeli z navdušenjem in kot pravega heroja. Foto: EPA
Bush v Bolgariji

Bush je na tiskovni konferenci po srečanju z bolgarskim predsednikom Georgijem Parvanovom povedal, da med ZDA in Rusijo poteka dialog, za katerega upa, da bo pripomogel k plodnemu sodelovanju in vzajemnemu posredovanju informacij, ki bodo koristne za obe strani. Ameriški predsednik je še enkrat ponovil, kar je razglašal že na srečanju skupine G-8 prejšnji teden, da "na Rusijo ne gleda kot na sovražno državo".

Predsednik Bush se je zavzel tudi za izpustitev petih bolgarskih medicinskih sester, ki so v Libiji obsojene na smrtno kazen, ker naj bi z virusom HIV okužile več sto otrok. "Močno podpiramo izpustitev bolgarskih sester v Libiji, njihova vrnitev domov je ena od prednostnih nalog naše administracije," je povedal Bush in dodal, da "mislijo tudi na vse uboge otroke, ki so okuženi z virusom HIV ali so oboleli z Aidsom".

Bush se je predsedniku Parvanovu in vsem Bolgarom zahvalil za podporo v vojnah v Iraku in Afganistanu

Bolgari prikrajšani za ščit?
Bush se bo v Sofiji srečal še s tamkajšnjim premierjem Sergejem Staniševom, tudi njun pogovor pa se bo vrtel okoli ameriškega protiraketnega ščita, ki ga nameravajo postaviti v Evropi, saj Bolgare skrbi, da jih je Bush pozabil v svojih načrtih in bo enote ščita postavil le na Češkem in Poljskem, in neodvisnosti Kosova.

Sogovornika bosta govorila tudi o postavljanju ameriških vojaških oporišč v Bolgariji, saj ameriška administracija načrtuje, da bo septembra v državo poslala več kot 3.000 vojakov, kar naj bi bil del nove ameriške strategije, da bi svoje vojake, ki služijo v Evropi, premaknila bližje Bližnjemu vzhodu.

Protestniki tudi v Bolgariji
Tudi v Bolgariji so Busha že v nedeljo pričakali protestniki in nasprotniki ameriške politike, protesti pa so napovedani tudi za ponedeljek. Bolgare moti predvsem odločitev vlade v sodelovanju z ameriško administracijo, da lahko ZDA uporabljajo njihova vojaška oporišča.

Bush je turnejo začel na Češkem, po zasedanju skupine G-8 pa je obiskal še Poljsko, Italijo in Albanijo. V vseh državah so ga pričakali protestniki, ki so izražali svoje nasprotovanje ameriški politiki in predvsem vojni v Iraku, v Albaniji pa so Busha sprejeli z navdušenjem in velikimi častmi. Po Tirani so izobesili plakate z Bushevo podobo in ameriške zastave, po njem pa so poimenovali celo eno od ulic.

Bush v Bolgariji