Bush je bil kljub resnim temam dobre volje. Foto: Reuters
Bush je bil kljub resnim temam dobre volje. Foto: Reuters
Iranski predsednik
Takole pa je Bushev nagovor pospremil iranski predsednik Ahmadinedžad. Foto: Reuters

"Terorizem predstavlja izziv, ki je še vedno tako resen, kot je bil ob ustanovitvi ZN-a," je dejal Bush pred generalno skupščino.

"Pripeljati teroriste pred roko pravice ne ustvarja terorizma," je dejal. "Je najboljši način za zaščito naših ljudi."

Besede hvale in svaril
Bush je tudi hvalil delo ZN-a in skupine G8 kot tudi drugih mednarodnih skupin za njihovo delo v boju proti terorizmu in ob tem pozval k nadaljnjim ukrepom: "Ne smemo se predati, dokler naši ljudje ne bodo varni pred to grožnjo naši civilizaciji."

Še vedno aktualni ameriški predsednik je dejal, da bi bilo "tolažilno" misliti, da odsotnost večjih terorističnih napadov v zadnjem času pomeni, da je grožnja mimo. "To bi bilo napačno," je posvaril.

O svobodi, mladih demokracijah
Bush je tudi spregovoril proti tiraniji in hvalil demokratična gibanja v številnih državah po svetu: "Kjer koli ali kadar koli dobijo ljudje izbiro, izberejo svobodo."

Vrhovni poveljnik je še dejal, da bodo ZDA stale ob Gruziji, ki se je prejšnji mesec zapletla v vojaški spor z Rusijo: "Mlade demokracije po vsem svetu opazujejo, kako se bomo odzvali na to preizkušnjo."

Premagati revščino, bolezni in nevednost je v interesu vseh narodov, je poudaril Bush. Ob tem je pozval k premostitvi ovir za prosto trgovino in svetu zagotovil, da bodo ZDA naglo ukrepale, da bi stabilizirale tako svoje lastno kot svetovno gospodarstvo.

K. S.