Izrael je prepovedal objavo identitete poveljnikov enot, ki so sodelovale v ofenzivi. Foto: EPA
Izrael je prepovedal objavo identitete poveljnikov enot, ki so sodelovale v ofenzivi. Foto: EPA

Izraelski premier Ehud Olmert je oblikoval ekipo, ki bo koordinirala pravno obrambo v primeru tožbe, vodil pa jo bo pravosodni minister Daniel Fridman. Zaradi morebitne tožbe proti vojaškim poveljnikom ali ministrom je izraelski vojaški cenzor že prepovedal objavo identitete poveljnikov enot, ki so sodelovale v ofenzivi v Gazi.

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je Izrael obtožil tudi uporabe čezmerne sile. Izraelska komisija, ki jo bodo sestavljali predstavniki različnih ministrstev, bo delo začela prihodnji teden.

AI: Izrael je uporabil beli fosfor
Amnesty International je medtem sporočil, da ni mogoče zanikati, da je Izrael v ofenzivi v gosto naseljenih predelih uporabil beli fosfor, kar je v nasprotju z mednarodnim pravom. Po mnenju organizacije to predstavlja vojni zločin.

Izrael posluša kritike doma in drugod
Izrael si je zaradi ravnanja med ofenzivo prislužil številne kritike doma in v tujini. Osem izraelskih skupin za človekove pravice je vlado pozvalo, naj zaradi velikega števila žrtev izvede preiskavo o ofenzivi. Število ubitih ljudi in otrok so ob tem označile za "zastrašujoče." Izraelske oblasti po drugi strani vztrajajo, da so njihove sile storile vse, kar je bilo v njihovi moči, za omejitev števila civilnih žrtev.

O trditvah o zločinih izraelske vojske se je s tožilcem Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Luisom Morenom-Ocampom v Haagu pogovarjal tudi palestinski minister Ali Kašan.

K. T.