Mati se poslavlja od svojega mrtvega otroka, za katerega je bila usodna izraelskega raketa. Skupaj so v eskploziji rakete umrli trije člani družine ženske na sliki. Foto: EPA
Mati se poslavlja od svojega mrtvega otroka, za katerega je bila usodna izraelskega raketa. Skupaj so v eskploziji rakete umrli trije člani družine ženske na sliki. Foto: EPA
Morebitni poulični spopadi med pripadniki Hamasa in izraelskimi vojaki bi nedvomno povzročili mnoge žrtve med civilisti, saj je Gaza eno najgosteje naseljenih območij na svetu. Foto: EPA
Mirovniki ob demontaži raket
Mirovne sile ZN-a so ob pomoči libanonske vojske deaktivirale tri že nameščene rakete. Foto: Reuters
Izraelski vojaki v Gazi
Palestinke pečejo kruh
V Gazi zaradi skoraj 20 dni trajajoče ofenzive že primanjkuje hrane in zdravil. Foto: Reuters
Osama bin Laden
Vodja teroristične mreže Al Kaida se je oglasil z zvočnim posnetkom. Foto: Reuters
Število žrtev v Gazi narašča

Palestinsko zdravstveno ministrstvo je sporočilo, da je umrlo že 1.013 ljudi, skoraj polovica med njimi je žensk in otrok. V skoraj 20 dni trajajoči ofenzivi je bilo ranjenih tudi okoli 5.000 ljudi. V tem času so v Izraelu zaradi palestinskih raket umrli trije civilisti in en vojak, med operacijami v Gazi pa je umrlo 9 vojakov. Poročanja palestinskih oblasti sicer ni mogoče preveriti na terenu, saj vstop v Gazo zaradi izraelske blokade ni mogoč.

Rdeči križ: Stanje je šokantno
Predsednik Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) Jakob Kellenberger, ki je Gazo obiskal v torek, danes pa še mesto Sderot na jugu Izraela, ki je nenehno tarča palestinskih raket, je dejal, da je nad videnim popolnoma šokiran. Obe strani je pozval k spoštovanju mednarodnega prava, pri čemer je izpostavil, da mora biti omogočen dostop pomoči za prizadete civiliste. "Tri ure niso dovolj," je dejal, s čimer se je odzval na vsakodnevno prekinitev ognja s strani izraela, kar naj bi Palestincem omogočalo, da razdelijo potrebno pomoč.

V Egiptu pa so se oblasti tri dni pogovarjale s predstavniki gibanja Hamas. Slednje naj bi bilo naklonjeno egiptovskim prizadevanjem za zaustavitev prelivanja krvi, po napovedih egiptovskega zunanjega ministra Ahmeda Abula Gejta naj bi Kairo odgovor Hamasa prenesel Izraelu. V četrtek naj bi namreč v Egipt svojega odposlanca poslal tudi Izrael.

Egipt je obiskal tudi generalni sekretar Ban Ki Mun, ki je med obiskom na Bližnjem vzhodu znova pozval k takojšnjemu premirju v Gazi. Ban se je najprej mudil v Kairu, kjer se je srečal z egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom, nato pa se bo odpravil še v Izrael, na Zahodni breg, v Jordanijo in Sirijo. Pogovori s predstavniki palestinskega gibanja Hamas niso bili predvideni, prav tako tudi ne obisk Gaze, ki je že 19. dan tarča izraelske ofenzive.

Ban je izrazil upanje, da bo egiptovska pobuda za premirje kmalu obrodila sadove. "Hamasovi raketni napadi se morajo končati, hkrati pa obsojam pretirano izraelsko vojaško operacijo," je dejal generalni sekretar ZN-a.

"Vse tiste, ki imajo vpliv na sprte strani, pozivam k uporabi vseh načinov, da bi končali nasilje in našli trajno rešitev," je še dejal Ban in tako priznal, da je sam dokaj nemočen pri iskanju rešitve za zadnji izbruh nasilja na Bližnjem vzhodu.

Iz Libanona priletele tri rakete
Danes so na sever Izraela iz Libanona priletele tri rakete, ki pa večje škode niso povzročile. Na to so se odzvale tako izraelske kot libanonske oblasti, obe strani pa sta izstrelitev ostro obsodili. Libanonski notranji minister se je ob tem Izraelu za incident tudi opravičil. Hkrati je libanonska vojska napovedala okrepitev sil na jugu države. Izrael je za izstrelitev raket obtožil manjšo palestinsko frakcijo.

Odzval se je tudi poveljnik mirovne misije Združenih narodov v Libanonu, ki je dejal, da naj se strani odzivata zadržano. Mirovne sile so v Libanonu nameščene od leta 2006, potem ko je bila končana 34-dnevna vojna z Izraelom. Ta se je takrat odzval na provokacije šiitskega gibanja Hezbolah, ki je na meji med državama zajel tudi dva izraelska vojaka.

Pravice otrok grobo kršene
Med izraelsko ofenzivo v Gazi je umrlo že skoraj 1.000 Palestincev, od tega po podatkih tamkajšnjih ministrstva za zdravje kar 400 žensk in otrok. Na izraelski strani so umrli trije civilisti in deset vojakov.

Oblegano palestinsko enklavo je v torek obiskal vodja Mednarodnega Rdečega križa in izrazil ogorčenost nad razmerami. "Nesprejemljivo je videti toliko ranjenih ljudi. Njihovim življenjem je treba prizanesti in zagotoviti varnost tistim, ki skrbijo zanje," je dejal Jakob Kellenberger.

"Ranjenci ne morejo čakati dneve ali ure, da bi jih oskrbeli. Delo zdravstvenega osebja je treba spoštovati in o tem se ne sme pogajati," je dejal Kellenberger, ki je Hamas in Izrael pozval, naj prizaneseta civilistom.

V spopadih so najhuje prizadeti otroci, saj jih je bilo veliko ubitih in še več ranjenih. Odbor ZN-a za pravice otrok je sporočil, da so konvencije o otrokovih pravicah grobo kršene, pri čemer so izpostavili izraelski napad na šolo ZN-a v Gazi, ko je bilo ubitih 30 ljudi.

Hamas in Izrael se medtem ne zmenita za trpljenje civilistov in mednarodne pozive k ustavitvi nasilja. Izraelske sile so v torek izvedle 60 zračnih napadov in Hamas je na izraelsko mesto Beršeba izstrelil dve raketi, ki pa nista povzročili žrtev.

Izrael uspešen pri uničevanju Hamasa
Vodja izraelskega generalštaba Gabi Aškenazi je povedal, da so od začetka ofenzive izvedli 2.300 zračnih napadov in dosegli mnoge začrtane cilje pri uničevanju Hamasove infrastrukture, oblasti in njegovega oboroženega krila, vendar je je pred njimi še veliko dela.

Po poročanju izraelskih virov naj bi izraelski politični vrh v ponedeljek odločil, da za zdaj svojim vojakom ne ukaže spopadov v mestnih območjih, saj bi to lahko pomenilo srdite ulične boje in številne žrtve na obeh strani, kar se lahko izkaže za politično tvegano potezo manj kot mesec dni pred izraelskimi parlamentarnimi volitvami.

Izrael ustavil iransko ladjo s pomočjo
V bližino Gaze je priplula iranska ladja, na kateri naj bi bilo 200 ton hrane in medicinske pomoči, a so jo ustavile izraelske vojaške ladje in ji prepovedale, da se zasidra v Gazi. O tem poročata tako iranska kot tudi izraelska stran, slednja pa je ladji ukazala, naj se čim prej umakne z območja, ki je pod blokado.

Bin Laden poziva k sveti vojni
Po dolgem času se je spet oglasil vodja Al Kaide Osama bin Laden, ki je v zvočnem posnetku muslimane pozval k džihadu (sveti vojni) proti Izraelu, ob tem pa je obsodil arabske države, ker svojim ljudem preprečujejo, da bi "osvobodili Palestino".

G. V.

Število žrtev v Gazi narašča