Delegacija
Delegacija "Starešin" se je skupaj fotografirala pred kipom ustanovitelja Severne Koreje Kim Il Sunga. Foto: EPA

Po koncu tridnevnega obiska v verjetno najbolj izolirani državi na svetu je Carter mednarodno skupnost pozval, da zagotovi pomoč v hrani za Severno Korejo, saj gre po njegovih besedah za stvar "življenja ali smrti".

Zaradi naraščajočih političnih napetosti na Korejskem polotoku so Južna Koreja in ZDA v zadnjih letih prekinile dobavo pomoči v hrani Severni Koreji, ki je od nje odvisna že od srede 90. let prejšnjega stoletja, ko je državo prizadela huda lakota.

Opravičila ne bo nikoli
Carter je ob vrnitvi iz Pjongjanga povedal, da je severnokorejski voditelj Kim Džong Il izrazil pripravljenost na pogovore z južno sosedo in ZDA brez postavljanja vnaprejšnjih pogojev. Kim mu je svoj predlog posredoval v "osebnem sporočilu", kjer je še dejal, da je vedno pripravljen na vrhunsko srečanje z južnokorejskim predsednikom Li Mjung Bakom.

Severno Korejo je Carter obiskal skupaj s še tremi upokojenimi evropskimi državnimi voditelji - nekdanjim finskim predsednikom Marttijem Ahtisaarijem, nekdanjo norveško premierko Gro Brundtland in nekdanjo irsko premierko Mary Robinson, s katerimi sodelujejo v skupini pod imenom Starešine.

Carter je še povedal, da so predstavniki severnokorejskih oblasti izrazili obžalovanje zaradi žrtev ob potopitvi južnokorejske vojaške ladje in bombnem napadu na južnokorejski otok, vendar se niso opravičili za lanske incidente. Nobelov nagrajenec za mir je priznal, da se Pjongjang verjetno ne bo nikoli opravičil za incidenta, ki sta privedla do največje krize na polotoku v zadnjih letih.