Hamas se noče odreči oboroženemu uporu proti Izraelu, ki je eden od pogojev judovske države za pogajanja s palestinskim gibanjem. Foto: EPA
Hamas se noče odreči oboroženemu uporu proti Izraelu, ki je eden od pogojev judovske države za pogajanja s palestinskim gibanjem. Foto: EPA
Jimmy Carter
Carter je doslej najvišji zahodni politik, ki se je srečal z vodstvom Hamasa. Foto: EPA
Kaled Mešal
Vodja Hamasa živi v izgnanstvu v sirski prestolnici. Foto: EPA
Hamas kaže zobe

Na srečanju z prvim možem palestinskega skrajnega gibanja Kaledom Mešalom je 83-letni Carter predstavil svoj načrt za premirje med Izraelom in Hamasom, ki ima od poletja lani popoln nadzor nad območjem Gaze, od koder njegovi skrajneži raketirajo mesta na jugu Izraela in s tem Izraelcem nudijo dodatne razloge za silovite povračilne napade, v katerih je mnogo žrtev tudi med palestinskimi civilisti.

Carter, ki je za svoja mirovna prizadevanja leta 2002 prejel nobelovo nagrado za mir, ima že kar nekaj izkušenj s pogajanji med sprtimi stranmi na Bližnjem vzhodu, saj je med svojim predsedovanjem leta 1979 odigral pomembno vlogo pri mirovnem dogovoru med Izraelom in Egiptom, ki je bil sploh prvi tak dogovor med judovsko in arabsko državo.

O premirju in izpustitvi vojaka
Med petkovimi štiriurnimi pogovori z Mešalom je Carter predstavil svoje predloge za premirje med Izraelom in Hamasom ter slednjega pozval k večji politični fleksibilnosti in prenehanju z raketnimi napadi na Izrael, medtem ko se sam trudi, da bi Izrael in Zahod prepričal v umik izraelske vojaške in gospodarske zapore Gaze, ki je še poslabšala že tako nevzdržne razmere za 1,4 milijona Palestincev.

Pomembna točka pogovora je bil izraelski vojak Gilad Šalit, ki so ga pripadniki Hamasa zajeli poleti leta 2006 in v zamenjavo za njegovo osvoboditev zahtevajo prostost za več sto Palestincev v izraelskih zaporih. Visoki predstavnik Hamasa Mohamed Nazal je izrazil pripravljenost za izpustitev Šalita, a ob tem poudaril, da ima to svojo ceno.

Jeza v ZDA in Izraelu
Srečanje Carterja in Mešala je izvalo ogorčenje v ameriški in izraelski administraciji, ki Hamas uvrščata na seznam terorističnih organizacij in odločno zavračata kakršna koli pogajanja z njim, dokler se gibanje ne odreče nasilju in prizna Izraela.

Bela hiša je srečanje označila kot nespametno, saj daje Hamasu kredibilnost, ki si je ne zasluži, medtem ko je izraelski premier Ehud Olmert zavrnil srečanje s Carterjem med njegovi obiskom Izraela, saj bi to po njegovih besedah ustvarilo vtis, kot da se sam pogaja s Hamasom.

"Ni miru brez pogovorov"
Carter je poudaril, da ne skuša posredovati v arabsko-izraelskem konfliktu, vendar je sam prepričan, da miru ni mogoče doseči brez pogovorov s Hamasom in Sirijo. Pred srečanjem z Mešalom se je Carter pogovarjal s sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom, pred tem pa se je v četrtek v Kairu srečal še z dvema visokima predstavnikoma Hamasa, ki sicer živita v Gazi, kamor pa mu izraelske oblasti niso dovolile vstopiti.

Da bo pot do premirja med Hamasom in Izraelom še dolga in trnova, dokazuje zadnji incident na meji med Gazo in Izraelom. Hamasovi skrajneži so se z vozilom, polnim eksploziva, zaleteli v glavni mejni prehod, pri čemer so umrli trije skrajneži, ranjenih pa je bilo 13 izraelskih vojakov. Izraelske oblasti trdijo, da je bil cilj napada ugrabitev njihovih vojakov.

G. V.

Hamas kaže zobe