Adolf Hitler je Amstetten obiskal v drugi polovici 30. let prejšnjega stoletja. Foto: EPA
Adolf Hitler je Amstetten obiskal v drugi polovici 30. let prejšnjega stoletja. Foto: EPA

Hitler, ki se je sicer rodil v Braunauu v Avstriji, je Amstetten obiskal konec 30. let prejšnjega stoletja, ko je postal tudi častni meščan mesta. Ko je politik stranke zelenih Raphael Lueger po proučevanju nekaterih starih dokumentov razkril, da je bil Hitler 66 let po smrti še vedno častni meščan mesta, so na seji mestnega sveta Hitlerju ta naziv tudi odvzeli.

Župan Amstettna Herbert Katzengruber je povedal, da je bila razprava v mestni hiši zelo čustvena in da je bila odločitev, da bi pokojnemu diktatorju odvzeli naziv častnega meščana, sprejeta z veliko večino. Stranka svobodnjakov se je glasovanja vzdržala, saj so prepričani, da naziv častnega meščana propade s človekovo smrtjo.

Socialdemokratska stranka župana Katzengruberja pa se ob tem sprašuje, zakaj niso naziva častnega meščana Hitlerju odvzeli že prej, saj so za to vedeli že najmanj 15 let.

Austrian Independent poroča, da naj bi bilo v Avstriji sicer še več mest in vasi, ki med svoje častne meščane še vedno štejejo Adolfa Hitlerja in številne druge člane nacističnega režima, a se večina od njih zagovarja, da je to zaradi nepozornosti mestnih oblasti in da naj bi to v kratkem spremenili.

Amstetten zaslovel po zaslugi Fritzla
Amstetten je vrstice svetovnih medijev sicer polnil z novicami o 75-letnem Josefu Fritzlu, za katerega se je leta 2008 razkrilo, da je imel v kleti svoje hiše več kot 24 let zaprto svojo hčerko, s katero je imel tudi sedem otrok. Fritzl, ki naj bi v življenju posilil več žensk, zdaj v zaporu v Kremsu preživlja dosmrtno zaporno kazen.