Fotografije Castra v nedeljski izdaji časopisa Juvendtude Rebelde so prve od njegove operacije. Foto: EPA
Fotografije Castra v nedeljski izdaji časopisa Juvendtude Rebelde so prve od njegove operacije. Foto: EPA

Če rečem, da se mi je stanje bistveno popravilo, se ne bom zlagal. Reči, da bo čas okrevanja kratek, pa bi bilo absolutno napačno.

Fidel Castro
Zabava v Havani
Osrednja proslava ob Castrovem 80. rojstnem dnevu bo 2. decembra. Foto: EPA

"Če rečem, da se mi je stanje bistveno popravilo, se ne bom zlagal. Reči, da bo čas okrevanja kratek, pa bi bilo absolutno napačno," je zapisal v skopem sporočilu, ki ga je skupaj s prvimi fotografijami Castra po operaciji objavil časopis Juvendtude Rebelde. Na dveh fotografijah je prikazano, kako Castro sedi v trenirki in se pogovarja po telefonu, na eni pa v roki drži nov izvod časopisa komunistične partije Granma. Dolgoletni kubanski voditelj danes praznuje 80. rojstni dan. Po otoku se vrstijo slavja, čeprav dan prvič ne bo minil kot državni praznik.

Raul prvič v javnosti
Castro praznuje stran od oči javnosti. Okreva namreč po operaciji na črevesju, terapija pa po poročanju državnih medijev poteka dobro. O dejanskem Castrovem stanju analitiki samo ugibajo. Voditelj, katerega rojstni dan Kuba prvič po revoluciji leta 1959 letos ne praznuje kot nacionalni praznik, se namreč vse od hospitalizacije še ni pojavil v javnosti, oblast pa je začasno predal pet let mlajšemu bratu Raulu. Tudi Raula od Castrove operacije ni bilo videti, prvič pa se je v javnosti pojavil prav na njegov rojstni dan, ko je v Havani sprejel venezuelskega predsednika Huga Chaveza, ki je prišel osebno pozdravit Castra in mu je za darilo prinesel torto.

Kubance je v soboto razveselilo optimistično sporočilo v dnevniku komunistične partije Granma, da Castro že hodi, govori in opravlja manjša dela ter da na splošno dobro okreva. V čast njegovemu okroglemu jubileju so ulične straže, imenovane Odbori za obrambo revolucije, pozvale državljane, naj v nedeljo počistijo in pometejo svoje domove, delavci bodo za štiri ure podaljšali delo na plantažah sladkorja, nekateri Kubanci pa se bodo odpravili na prostovoljno delo.

Zabava v središču Havane
V soboto zvečer se je na rojstnodnevnem koncertu v glavnem mestu Havani zbralo okrog 3.000 mladih Kubancev, ki so poslušali pet ur dolg koncert priljubljenih domačih glasbenikov, ob tem pa vzklikali "Fidel, Fidel, dolgo naj živi Fidel". Med njimi je bilo tudi veliko tamkajšnjih študentov iz Venezuele in Bolivije, ki so visoko v zrak držali zastave svoje države.

Osrednjo proslavo ob Castrovem 80. rojstnem dnevu so prestavili na 2. december, ko bodo praznovali tudi 50. obletnica njegovega prihoda na otok z ladjo polno upornikov, s katerimi je začeli gverilsko vojno in leta 1959 z revolucijo prišel na oblast. Na čelu države se je obdržal celih 47 let in je ena zadnjih ikon hladne vojne. Preživel je 10 ameriških predsednikov.

Kuba je ena izmed petih držav, ki so še obdržale komunistični režim. Druge so Laos, Kitajska, Severna Koreja in Vietnam.

Če rečem, da se mi je stanje bistveno popravilo, se ne bom zlagal. Reči, da bo čas okrevanja kratek, pa bi bilo absolutno napačno.

Fidel Castro