Obami trenutno noben tekmec ne seže niti do kolen. Foto: EPA
Obami trenutno noben tekmec ne seže niti do kolen. Foto: EPA

Po veliki javnomnenjski raziskavi Reutersa in Ipsosa se je njegova podpora v primerjavi z majem dvignila za en odstotek, na 51 odstotkov. Proti vsem morebitnim republikanskim tekmecem vodi za več kot deset odstotkov - še najbolj se mu je približal nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney, za katerega bi volilo 38 odstotkov volivcev.

"Obami se je v zadnjih mesecih položaj precej okrepil, prednost pa bo zagotovo obdržal, dokler republikanci ne bodo opravili primarnih volitev in izbrali enega kandidata v boju za Belo hišo," je dejal vodja raziskave Cliff Young, ki je dodal, da republikanski volivci za zdaj daleč največjo podporo dajejo že omenjenemu Romneyju in nekdanji podpredsedniški kandidatki Sarah Palin. A Palinova za Obamo zaostaja 23 odstotkov, nekdanji guverner Minnesote Tim Pawlenty pa še odstotek več.

Okrevanje počasnejše od napovedi
Raziskava je hkrati pokazala, da vse več Američanov, kar 60 odstotkov, meni, da je država skrenila s prave poti, ti strahovi pa se pojavljajo predvsem zaradi vse višjih cen bencina, visoke brezposelnosti in šibkega nepremičninskega trga. Stopnja brezposlenosti se je namreč maja še dvignila, na 9,1 odstotka, kar kaže na počasnejše okrevanje gospodarstva od napovedi.