Rajoelina pripada ljudstvu Merino z visoke planote, ki so aziatskega izvora in veljajo za najstarejše naseljence otoka, medtem ko ga prebivalci na celotni obali sprejemajo negativno. Madagaskar ima 18 etničnih skupin in pripadniki Merina so še zmeraj osovraženi pri pripadnikih drugih etničnih skupin, je povedal Možina. Foto: EPA
Rajoelina pripada ljudstvu Merino z visoke planote, ki so aziatskega izvora in veljajo za najstarejše naseljence otoka, medtem ko ga prebivalci na celotni obali sprejemajo negativno. Madagaskar ima 18 etničnih skupin in pripadniki Merina so še zmeraj osovraženi pri pripadnikih drugih etničnih skupin, je povedal Možina. Foto: EPA
Andry Rajoelina
Možina pravi, da je načrt Rajoeline tak - decembra naj bi bile lokalne volitve, januarja parlamentarne volitve in oktobra, čez dobro leto, predsedniške volitve, ko bi dokončno prišel na oblast s polnim mandatom. Foto: EPA
Madagaskar
Kljub naravnim bogastvom na Madagaskarju kar 70 odstotkov prebivalcev živi v revščini. Foto: EPA
Marc Ravalomanana
Med prebivalci so govorice, da naj bi v ozadju poskusa državnega udara stal nekdanji predsednik Marc Ravalomanana. Foto: EPA

Na otoku v Indijskem oceanu je peščica uporniških vojakov v sredo razglasila prevzem oblasti, in čeprav državnega udara ni bilo, so razmere še vedno napete in negotove. Novinar TV Slovenija Jože Možina, ki je na otoku, je povedal, da je bilo napetosti čutiti že pred tremi dnevi, ko so se iz prestolnice Antananarivo podali na pot proti jugu.

Na jugu, kjer je trenutno Možina, so informacije dragocena stvar, saj je težko priti do slike realnih razmer, ker so mediji popolnoma pod nadzorom zdajšnje vlade. Opaziti je bilo večjo navzočnost policije v mestih in na cestah, a prebivalstvo na splošno ne ve, kaj se dogaja. Država je namreč izredno nerazvita, tako da tisto, kar se dogaja v glavnem mestu, do pokrajin pride zelo počasi.

Možina je pojasnil, da je bil poskus državnega udara izveden na dan referenduma o ustavi, s katerim želi Rajoelina utrditi oblast, potem ko je prišel leta 2009 na oblast na nedemokratičen način po demonstracijah proti prejšnjemu predsedniku. Ključna sprememba, ki jo uvaja nova ustava, je znižanje starostne meje za predsednika na 35 let, kar 36-letnemu Rajoelini omogoča nastop na volitvah.

Da so informacije nadzirane, dokazuje to, da je bilo na tamkajšnji televiziji najprej govora samo o referendumu in o tem, kako dobra je bila udeležba ter kako zmaguje predlog nove ustave. Šele v drugem delu, nekje proti koncu, je bil omenjen poskus državnega udara.

Ljudje pripovedujejo, da je v ozadju nekdanji predsednik Ravalomanana, ki je moral zaradi demonstracij leta 2009 oditi in pod njegovim vplivom naj bi bil tudi poveljnik, ki je razglasil prevzem oblasti, čeprav je leta 2009 podpiral Rajoelino pri prevzemu oblasti.

Elitam je malo mar za ljudi
Možina pripoveduje, da je govoril z neko mlajšo študentko prava, ki mu je povedala, da se na oblasti samo igrajo z usodo ljudi, saj je celotna elita na Madagaskarju daleč odmaknjena od stvarnih težav, ki jih ima ta država in so enormne. Tako se na primer 170 kilometrov tako rekoč vozimo ves dan, ker ceste sploh niso ceste, ampak so bolj brezpotja, je razmere opisal novinar TV Slovenija.

Glede karizmatičnosti in priljubljenosti Rajoeline Možina pojasnuje, da je bil karizmatičen in priljubljen tudi prejšnji predsednik Ravalomanana, sploh v prvem mandatu, a je nato v drugem mandatu zadevo skorumpiral.

Tudi nekateri Slovenci, kot je misijonar Pedro Opeka, podpirajo predsednika Rajoelino, saj vanj polagajo upanje, da bi lahko nekaj spremenil, čeprav en človek težko kaj spremeni, pravi Možina in dodaja, da gre predsednik tudi med reveže, obnaša se drugače kot drugi.

Referendum, ki ga bo dobil, in poskus državnega udara, ki ga bo preživel, ga bosta še dodatno utrdila na oblasti. Da bi se za prebivalce kaj bistveno spremenilo, pa mislim, da se ne bo, je prepričan Možina.

Rajoelina na obisku pri Pedru Opeki
Mladost in neizkušenost Rajoeline za ljudi nista bili problematični, saj so jih prejšnji voditelji tako razočarali, da mogoče mladost vidijo kot neko neobremenjenost, morda kot svežino, ki bo morda vnesla spremembe, čeprav so ljudje na splošno apatični, kar je povsem upravičeno, saj so se vse od neodvisnosti države razmere pravzaprav slabšale.

Rajoelina si je ob prihodu na oblast za eno izmed prednostnih nalog zadal boj proti revščini, a Možina pravi, da pri tem ni bil tako uspešen in razlike se še povečujejo, saj še vedno vlada zelo velika revščina. Je pa predsednik pred dvema tednoma obiskal združenje Akamasoa, kjer deluje Pedro Opeka, in takrat je dal signal, da se bo boril za reveže in da bo ukinil znano tamkajšnje smetišče, kjer se je včasih preživljalo na tisoče ljudi.

Kljub porastu tujih vlaganj v zadnjih letih nekega splošnega napredka ni. Še zmeraj so vasi, kjer ni šol. Vozili smo se skozi območja, kjer se ljudje še vedno ukvarjajo s požigalništvom, kar pomeni izsekavanje gozda. Če bi bila oblast pametna, bi poskrbela za uvoz nafte ali plina, da ljudje ne bi več sekali gozdov. Madagaskar je naseljen dva tisoč let, a v zadnjih 150 letih je bilo izsekanih 70 odstotkov gozda, s tem da se populacija prebivalstva vsakih 15 let podvoji, je sklenil Možina.

"Če bomo zadržali mir, bo to v tem trenutku dovolj," je Možini dejala novinarka nekega tamkajšnjega dnevnika in ta izjava pove, kaj je v tem trenutku še zmeraj najpomembneje za prebivalce, ki lahko na celini opazujejo številne oborožene konflikte, čemur so se do zdaj na otoku uspešno izogibali.