Foto: Reuters
Foto: Reuters

Posodobljeni podatki so pokazali, da je bila serija dveh 30-mikrogramskih odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha pri mladih 100-odstotno učinkovita od sedem dni do več kot štiri mesece po cepljenju z drugim odmerkom.

Podatki o neželenih stranskih učinkih so na splošno skladni z drugimi kliničnimi podatki o varnosti cepiva. Pri posameznikih, ki so bili po drugem odmerku spremljani najmanj šest mesecev, ni bilo opaženih resnih težav glede varnosti cepiva, sta sporočili družbi Pfizer in BioNTech.

Družbi sta opozorili, da bodo podatki podprli načrtovano predložitev za popolno regulativno odobritev cepiva za to starostno skupino v ZDA in drugje po svetu. Cepivo je trenutno v ZDA na voljo posameznikom, starim od 12 do 15 let, na podlagi dovoljenja za nujno uporabo, ki ga je pristojna ameriška agencija izdala maja letos.

Družbi nameravata te podatke predložiti tudi za pridobitev regulativnih dovoljenj za to starostno skupino v drugih državah.

Poživitveni odmerek cepiva Johnson & Johnson

Evropska agencija za zdravila (EMA) preučuje prošnjo za odobritev poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19 podjetja Johnson & Johnson za starejše od 18 let.

"EMIN odbor za človeška zdravila bo pospešeno preučil podatke, ki jih je podalo podjetje," so navedli na EMI in dodali, da je oceno mogoče pričakovati v nekaj tednih.

Med podatki so tudi rezultati študije, v okviru katere je več kot 14.000 ljudi prejelo drugi odmerek cepiva proti covidu-19 podjetja Johnson & Johnson ali placebo. To se je zgodilo dva meseca po cepljenju s prvim odmerkom.

Osnovno cepljenje s cepivom Johnson & Johnsona sicer v nasprotju z večino drugih cepiv vključuje samo en odmerek.

EMA je doslej za uporabo v EU-ju odobrila poživitvena odmerka cepiv podjetij Pfizer/BioNTech in Moderna.