Klaus je dejal, da bo oblikovanje vlade zaupal Topolanku ali komu drugemu, ki mu bo predal podpis 101 poslanca v 200-članskem parlamentu. Foto: EPA
Klaus je dejal, da bo oblikovanje vlade zaupal Topolanku ali komu drugemu, ki mu bo predal podpis 101 poslanca v 200-članskem parlamentu. Foto: EPA
Mirek Topolanek
Češka vlada je padla na polovici predsedovanja EU-ju. Foto: EPA

Odstop vlade je sledil, potem ko je češki parlament v torek premierju izglasoval nezaupnico. Kljub odstopu bo vlada na položaju ostala do oblikovanja nove vlade, vendar pa ni jasno, kdaj se bo to zgodilo, saj češka ustava ne določa roka, ko mora predsednik podeliti mandat za sestavo nove vlade.

Zaradi odstopa vlade na Češkem, ki je trenutno predsedujoča Evropski uniji, v Evropi z zaskrbljenostjo spremljajo razvoj dogodkov v Pragi. Evropska komisija je izrazila prepričanje, da bo Češka še naprej učinkovito predsedovala Uniji.

Tudi sam Topolanek je v Evropskem parlamentu poskušal prepričati evropske partnerje, da padec vlade ne bo vplival na češko predsedovanje.

Klaus naprej s tremi načeli
Po sprejetju odstopa je Klaus napovedal, da bo spoštoval tri načela. Najprej si zaradi gospodarske krize in češkega predsedovanja EU-ju želi hitre rešitve za izhod iz politične krize. "Čas je odločilen dejavnik," je bil odločen predsednik.

Kot drugo načelo je izpostavil, da si ne želi "začasne" vlade, ampak tako s polnimi pooblastili, saj noče, da bi češko predsedovanje do konca izpeljala vlada v odstopu.

Tretje načelo predsednika je, da bo imenoval le tako vlado, glede katere se bodo strinjale parlamentarne stranke.

Ena izmed bojazni v EU-ju je, da bi evroskeptični predsednik Klaus imenoval Evropi nenaklonjenega predsednika vlade, kar bi še otežilo proces ratifikacije Lizbonske pogodbe, ki jo Češka še ni potrdila.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je ob tem spomnil, da ratifikacije niso opravili še na Irskem, v Nemčiji, kjer čakajo na odločitev ustavnega sodišča, in na Poljskem, kjer mora pogodbo podpisati še predsednik Lech Kaczynski.

G. V.