Topolanka so spodnesli štirje glasovi. Foto: EPA
Topolanka so spodnesli štirje glasovi. Foto: EPA
Češka se je znašla v krizi, ki bi lahko imela posledice tudi na predsedovanje EU-ja. Foto: EPA
Nezaupnica češki vladi

Topolankova desnosredinska vlada bo kljub nezaupnici na položaju ostala do konca junija, torej do izteka češkega predsedovanja EU-ju, in dokler češki predsednik Vaclav Klaus ne podeli novega mandata za sestavo vlade.

Današnje glasovanje o nezaupnici vladi, ki jo vodi Topolankova Državljanska demokratska stranka (ODS), je bilo že peto po letu 2006, pred glasovanjem pa so analitiki ocenjevali, da so možnosti, da bo nezaupnica izglasovana, približno 50-odstotne.

Tokrat se je prvič v zgodovini Češke zgodilo, da je bila nezaupnica dejansko izglasovana. Glede na to, da ima vladajoča koalicija ODS, krščanskih demokratov (KDU-ČSL) in Zelenih v 200-članskem parlamentu 98 poslancev, opozicijski socialdemokrati (ČSSD) in komunisti (KSČM) pa 97 poslancev, je bila usoda Topolankove vlade odvisna od štirih upornikov znotraj koalicije, ki niso zadovoljni s premierjevim slogom vladanja. Prav ti so opoziciji pomagali zbrati najmanjše mogoče število za izglasovanje nezaupnice.

Povod afera premier-češka TV
Glasovanje o nezaupnici so zahtevali socialdemokrati pod vodstvom Jirija Paroubeka, ki vladi - ta v spodnjem domu češkega parlamenta že od samega začetka ne razpolaga z absolutno večino, politično preživetje pa ji omogočajo trije nekdanji poslanci ČSSD-ja, zdaj pa neodvisni poslanci - očita, da se na oblasti ohranja zgolj "po zaslugi korupcije in izsiljevanj".

Neposreden povod za glasovanje o nezaupnici je bila afera o domnevnem posredovanju premierja oz. njegovega predstavnika, da češka javna televizija ne bi prikazala reportaže, ki kompromitira enega od "prestopniških" poslancev, Petra Wolfa. Wolfovo družinsko podjetje naj bi bilo kriv zlorabe državnega denarja.

Topolanek bi še naprej stolček
Da je Češka sredi predsedovanja EU-ju, opoziciji pri vložitvi zahteve za glasovanje o nezaupnici ni povzročalo skrbi. Kot je namreč menil Paroubek, lahko Topolankova vlada tudi v primeru izglasovanja nezaupnice do izteka predsedovanja ostane na položaju.

Topolanek se s tem scenarijem ne strinja in vztraja, da ima kot predsednik največje parlamentarne stranke tudi po morebitni odstavitvi zdajšnjega kabineta pravico ostati na položaju premierja. Če ne bi mogel oblikovati večinske vlade, bi po njegovem obstajala možnost razpisa predčasnih volitev. Dejal je tudi, da zdajšnja politična kriza na Češkem ne vpliva na njegovo vlogo predsednika Evropskega sveta. Tudi opozicija, ki si sicer želi predčasnih volitev, poudarja, da ne želi prekiniti Topolankovega predsedovanja EU-ju.

Evropska komisija verjame v Češko
Prvi odzivi že prihajajo tudi iz Bruslja. Evropska komisija je namreč prepričana, da bo Češka kljub krizi še naprej učinkovito predsedovala EU-ju.

"Češka bo domače politične zadeve uredila v skladu z demokratičnim procesom na temelju svoje ustave. Komisija verjame, da bo to storila tako, da bo zagotovila popolno delovanje predsedstva," so še sporočili s Komisije.

K. S.

Nezaupnica češki vladi