Obamo čakajo številni svetovni izzivi, med prvimi bosta finančna kriza in umik vojakov iz Iraka. Foto: Reuters
Obamo čakajo številni svetovni izzivi, med prvimi bosta finančna kriza in umik vojakov iz Iraka. Foto: Reuters

Martin Luther King je imel pred 25 letu sanje o Ameriki, kjer moških in žensk ne bi ocenjevali na podlagi barve njihove kože, temveč po njihovem značaju in Ameriki je uspelo uresničiti te sanje.

Avstralski premier Kevin Rudd
Američani so presrečni. Foto: Reuters/EPA
Odzivi po svetu

Med prvimi so se na izid volitev odzvali številni predsedniki vlad, med njimi francoski predsednik in predsedujoči Svetu EU-ja Nicolas Sarkozy, kitajski predsednik Hu Džintao, nemški predsednik Horst Kohler, afganistanski predsednik Hamid Karzaj, kenijski voditelj Mvai Kibaki, kanadski premier Stephen Harper, novozelanska premierka Helen Clark, japonski premier Taro Aso in številni drugi. Skupno sporočilo je želja po dobrem sodelovanju in premagovanju skupnih težav.

Slovenski predsednik Danilo Türk


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je danes zgodaj zjutraj v imenu Republike Slovenije in v svojem imenu čestital novoizvoljenemu predsedniku Združenih držav Amerike Baracku Obami. V čestitki je predsednik Türk med drugim izrazil zadovoljstvo nad odličnimi in prijateljskimi odnosi med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike. Poudaril je, da skupne vrednote, zavzemanje za medsebojno razumevanje med narodi in kulturami ter zavzemanje za temeljne svoboščine in človekove pravice zanj pomenijo trden temelj za nadaljnje sodelovanje.

Slovenski premier Janez Janša
Senatorju je čestital tudi slovenski premier. “V času, ko se soočamo z resnimi in kompleksnimi izzivi svetovnemu gospodarstvu ter z novimi oblikami globalnih groženj, sta vizija in pogum potrebna bolj kot kdaj koli. Predsednik Združenih držav Amerike nosi pri tem še posebno odgovornost, ki presega nacionalne okvire in ima vpliv na celoten svet. Verjamemo, da se lahko z okrepljenim sodelovanjem med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike soočamo s sodobnimi izzivi tako v korist transatlantskega zavezništva kot tudi celotnega sveta."

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso
"To je čas za obnovljene zaveze med Evropo in Združenimi državami Amerike. Sedanjo krizo je potrebno spremeniti v novo priložnost. Potrebujemo 'new deal' za novi svet."

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy
"Ko je svet v dvomih, so Američani, zvesti vrednotam, ki so vedno opredeljevale ameriško identiteto, izrazili svojo vero v napredek in prihodnost. V času, ko se skupaj spoprijemamo z izzivi, so vaše volitve dvignile upe v Franciji, Evropi in drugod. Francija in Evropa bodo našli novo energijo za sodelovanje z Ameriko za ohranitev miru in svetovne blaginje."

Britanski premier Gordon Brown
"Poznam Baracka Obamo in povezujejo naju številne vrednote. Oba sva odločena izkazati, da lahko vlada precej pomaga ljudem skozi te težke lase, v katerih se je znašlo svetovno gospodarstvo.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Grigorij Karašin
"Novice, ki jih prejemamo glede izidov, kažejo, ima vsakdor pravico, da upa na osvežitev ameriških pristopov glede vseh kompleksnih vprašanj, vključno z zunanjo politiko in s tem tudi odnosov z Rusko federacijo."

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj
"Ploskam ameriškemu ljudstvu za njihovo veliko odločitev in upam, da bosta nova administracija in to, da so bili v ospredju volitev ljudje, ne glede na raso ali barvo, obet za prenos teh vrednost na preostali svet slej ko prej. Ploskam ameriškemu ljudstva in upam, da bo predsednik Obama v Afganistan prinesel mir, življenje in blaginjo, prav tako pa tudi preostalemu svetu."

Kenijski predsednik Mvai Kibaki
"Mi, Kenijci, smo neizmerno ponosni na vaše kenijske korenine. Vaša zmaga ni le navdih milijonom ljudem po vsem svetu, še poseben odmev ima za nas v Keniji."

Kanadski premier Stephen Harper
"Veselim se srečanja z izvoljenim predsednikom, da bomo lahko nadalje poglabljali posebne vezi, ki povezujejo Kanado in ZDA. V prihodnjih tednih in mesecih bomo kanadski uradniki in diplomati tesno sodelovali z Obamovo ekipo."

Japonski premier Taro Aso
"Ko se svet spopada s številnimi težkimi izzivi, sem prepričan, da bodo ZDA z odličnim vodstvom Baracka Obame storile korak naprej ob hkratnem sodelovanju z mednarodno skupnostjo. Zavezništvo ZDA in Japonske je za japonsko diplomacijo ključno in temelj za mir in stabilnost na azijsko-tihoocenaskem območju."

Novozelandska premierka Helen Clark
"Novozelandska vlada se zelo veseli sodelovanja z novo Obamovo administracijo. Senator Obama bo vodenje prevzel v kritičnem trenutku. Mednarodno skupnost pestijo številni izzivi, med njimi finančna kriza in globalno segrevanje."

Papež Benedikt
"Papež je v svojem sporočilu Obami zaprosil za Gospodov blagoslov za ameriško ljudstvo, da bi skupaj z vsemi ljudmi dobre volje zgradili svet miru in pravičnosti," je dejal vatikanski predstavnik Federico Lombardi.

K .T.


Martin Luther King je imel pred 25 letu sanje o Ameriki, kjer moških in žensk ne bi ocenjevali na podlagi barve njihove kože, temveč po njihovem značaju in Ameriki je uspelo uresničiti te sanje.

Avstralski premier Kevin Rudd
Odzivi po svetu