Nekaj tisoč izvodov bodo še natisnili in jih razposlali po Franciji in drugih državah. Foto: Reuters
Nekaj tisoč izvodov bodo še natisnili in jih razposlali po Franciji in drugih državah. Foto: Reuters
Charlie Hebdo
Vrsta za nakup tednika na železniški postaji v Lyonu. Foto: EPA
Charlie Hebdo
Karikaturista "Luza" (levo) so med novinarsko konferenco v torek premagale solze. Foto: Reuters

Nismo želeli izraziti sovraštva do teroristov, ki sta ubila naše kolege. Mobilizacija, ki se je v Franciji zgodila po tem grozljivem zločinu, mora odpreti vrata odpuščanju. Vsak mora razmisliti, kako oprostiti sočloveku."

Kolumnistka Charlieja Hebdoja Zineb El Rhazoui
Francija
Po terorističnih napadih so varnostni ukrepi v Franciji še vedno močno poostreni. Foto: Reuters
Charlie Hebdo
Polaganje cvetja in sporočil pred sedežem uredništva Charlieja Hebdoja v 13. pariškem okrožju. Foto: EPA
Satirični tednik Charlie Hebdo razprodan

Francozi so v dolgih vrstah že zgodaj zjutraj stali pred kioski in prodajnimi mesti, da bi lahko kupili zadnjo številko tednika, t. i. "številko preživelih", ki so jo ustvarili tisti, ki so preživeli teroristični napad na uredništvo preteklo sredo. Ena izmed prodajalk v Parizu je dejala, da je še pred odprtjem na nakup čakalo med 60 in 70 ljudi, 450 izvodov je razprodala v 15 minutah. Številne stranke so si izvod tednika rezervirale celo vnaprej. Založniki so napovedali, da bodo zaradi velikega povpraševanja naklado povečali s predvidenih treh na pet milijonov izvodov, medtem ko je običajna naklada tednika 60.000 izvodov. Na eBayu se že pojavljajo ponudbe za nakup te, s čustvi nabite izdaje, ki celo presegajo 15.000 evrov.

Današnja številka je bila na voljo v šestih jezikih, vključno z angleščino, arabščino in turščino, od tega v nekaterih le na spletu. Turška izdaja bo izšla kot priloga levosredinsko usmerjenega opozicijskega dnevnika Cumhuriyet, kar je urednik Charlieja Hebdoja Gerard Biard označil kot najpomembnejšo izmed vseh tujih izdaj.

V turški različici brez Mohamedove karikature
Ta turški časnik sicer na spletni strani piše, da je policija ponoči v Carigradu ustavila tovornjake s sveže natisnjenimi izvodi časopisa. Potem ko je policija ugotovila, da v turški izdaji ni naslovnice s prerokom Mohamedom, je turško državno tožilstvo odobrilo nadaljnjo pot tovornjakov. Naslovnica je v časopisu Cumhuriyet sicer natisnjena dvakrat na različnih straneh kot manjša sličica.

Pred stavbo časnika Cumhuriyet so zaradi izdaje Charlie Hebdoja poostrili varnostne ukrepe. Pri turškem dnevniku trdijo, da so se za prilogo odločili iz solidarnosti. "Želimo podpreti boj za svobodo misli v svetu," piše na naslovnici današnje izdaje časnika, glavni urednik Utku Cakirözer pa je poudaril, da so ob tem pazili tudi na svobodo vere in versko občutljivost.

Francoske oblasti so aretirale komika Dieudonneja, ker naj bi "opravičeval terorizem". Kontroverzni komik je po shodu proti terorizmu v nedeljo na družbenem omrežju Facebook zapisal, "da se počuti kot Charlie Coulibaly", kar nekateri razlagajo kot izražanje simpatij z enim od terorističnih napadalcev. Na ta način je združil slogan "Jaz sem Charlie", ki simbolizira solidarnost z žrtvami napada na satirični tednik Charlie Hebdo prejšnji teden, ter priimek napadalca na judovsko trgovino dva dneva zatem, Amedyja Coulibalyja.


"Številka preživelih"

Karikaturo na naslovnici je narisal Renald "Luz" Luzier, ki je ostal živ po srečnem naključju, saj je zaspal in tako zamudil uredniški sestanek ustvarjalcev tednika, ki se je končal v krvi. Kot je znano, sta napadalca, brata Said in Cherif Kouachi, med strelskim pokolom ubila 12 ljudi, med njimi osem novinarjev, še enajst ljudi je bilo ranjenih. Napadla naj bi jih zaradi njihovih karikatur preroka Mohameda in norčevanja iz islama. V drugem napadu je Amedy Coulibaly, ki naj bi bil povezan z bratoma, zajel talce v judovski trgovini in štiri ubil, dan predtem pa naj bi ubil tudi policistko. Vse tri teroriste je policija v usklajeni akciji ubila.

Prerok Mohamed na naslovnici
Na naslovnici Charlieja Hebdoja je karikatura jokajočega muslimanskega preroka Mohameda z napisom "Je suis Charlie" (Jaz sem Charlie) v rokah, nad njim pa piše "Tout est pardonné" (Vse je oproščeno). To je tudi edina karikatura, v kateri se pojavi Mohamed, je pa v tokratni številki veliko karikatur islamskih skrajnežev.

Kot poroča bruseljski dopisnik Matjaž Trošt, je v izdaji najti karikature večine ver, poudarek pa so dali na tisto, kar jih je najbolj zaznamovalo v preteklem tednu - terorizem. S karikaturo se tako norčujejo iz treh teroristov, ki so v črno zavili Francijo, pa tudi iz islamističnih skrajnežev ter evropskih, tujih borcev, ki odhajajo v Sirijo ali Irak. Po poročanju BBC-ja ena izmed karikatur prikazuje dva terorista, ki se vzpenjata po stopnicah v nebesa in se sprašujeta: "Kje je 70 devic?" v ozadju pa umorjeni člani Charlieja Hebdoja uživajo v orgiji.

"Nismo želeli kazati sovraštva"
"Veseli smo, da nam je uspelo in da smo to sploh lahko storili. Bilo je težko. Naslovnico je bilo težko spraviti skupaj, ker je morala odražati nekaj novega, morala je povedati nekaj v zvezi z dogodkom, s katerim smo se morali soočiti," je izdajo nove številke pospremil novi urednik Biard, Zineb El Rhazoui, kolumnistka Charlieja Hebdoja, pa je dejala, da ustvarjalci niso želeli izraziti sovraštva do teroristov, ki sta ubila njihove kolege. "Mobilizacija, ki se je v Franciji zgodila po tem grozljivem zločinu, mora odpreti vrata odpuščanju. Vsak mora razmisliti, kako oprostiti sočloveku."

Današnjo številko je del ekipe, ki je še ostal, pripravil v uredništvu levo usmerjenega francoskega dnevnika Liberation. Naslovnico so iz solidarnosti vnaprej objavili številni francoski mediji, med tujimi pa med drugim Washington Post, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Corriere della Sera in Guardian.

Od poziva k vojni do spravljivih tonov
Odločitev revije Charlie Hebdo, da objavi še eno karikaturo Mohameda, je sprožila kritike v islamskem svetu in celo grožnje na islamističnih spletnih straneh.

IS posvaril
Džihadisti Islamske države so po svojem radiu sporočili, da so nove karikature islamskega preroka Mohameda v francoskem tedniku "izjemno neumno dejanje". "Charlie Hebdo je znova objavil karikature, ki žalijo preroka, in to je izjemno neumno dejanje," se glasi izjava džihadistov, ki so jo prebrali na radiu Al Bajan. Ta oddaja na območjih v Siriji in Iraku, na katerih so borci te ekstremistične skupine razglasili kalifat.

Iran: Zloraba svobode tiska
Naslovnico je obsodil tudi Iran. "To je izzivalna poteza in žaljiva za muslimane," je opozorila tiskovna predstavnica iranskega zunanjega ministrstva Mersia Afham. V Teheranu so novo številko Charlieja Hebdoja označili za novo zlorabo svobode tiska, ki ni sprejemljiva za muslimane. "Spoštovanje verskih svetinj je svetovno priznano načelo, ki bi ga morali spoštovati tudi evropski državniki," je dodala Afhamova.

Tudi Svetovna unija muslimanskih ulem s sedežem v Dohi v Katarju je presodila, da objava nove karikature preroka Mohameda na naslovnici Charlieja Hebdoja in nato njena objava v drugih medijih po svetu "ni modra". "Ni razumno, logično, niti modro, da se objavljajo karikature ali filmi, ki žalijo preroka ali napadajo islam," je opozorilo združenje, ki ga vodi imam Jusef Al Karadavi, siva eminenca Muslimanske bratovščine.

V tem svetovnem združenju muslimanskih verskih voditeljev sicer opozarjajo, da teroristični napadalci, ki so izvedli napade v Parizu, ne predstavljajo islama, zato je še toliko bolj neprimerno, da se žali preroka Mohameda, "ki ga časti milijarda in pol muslimanov". Objavljanje karikatur preroka Mohameda daje kredibilnost tistim, ki trdijo, da je Zahod proti islamu, še opozarjajo v Svetovni uniji ulem. "Takšne objave lahko zgolj podpihujejo sovraštvo, ekstremizem in napetosti," so še dodali.

Kairo: Gre za provokacijo
Verske oblasti v Egiptu so načrtovano objavo nove karikature preroka Mohameda že v torek označile za provokacijo. "Gre za neupravičeno provokacijo 1,5 milijarde muslimanov," so zapisale in napovedale, da bo nova izdaja tednika sprožila nov val sovraštva v Franciji in na Zahodu. Muslimanska skupnost v Franciji je pred izidom pozvala muslimane k mirnosti in spoštovanju svobode izražanja.

Radikalni pridigar Anjem Choudray je naslovnico tednika označil za "vojno dejanje" in posvaril pred "povračilnimi dejanji".

Yahya Adel Ibrahim, imam iz Avstralije, pa je svetoval 100.000 svojim sledilcem na Facebooku, naj sledijo zgledu Mohameda in dodal: "Jasno je, da bodo z novo objavo karikature Mohameda muslimani znova prizadeti in jezni, a pri svojem odzivu se spomnimo na modrosti tistega, ki ga ljubimo in zaradi katerega smo jezni. Večno potrpljenje, strpnost, usmiljenje in milina - to so lastnosti našega ljubljenega preroka."

Hussein Rashid, profesor islamske misli na univerzi Hofstra v New Yorku, dejal: "Naslovnica je skoraj popoln odgovor na tragedijo. Niso se odpovedali upodobitvi Mohameda, s čimer so ohranili svobodo govora, a hkrati je njihovo sporočilo spravno in bo, vsaj upam, zmanjšalo jezo, ki je uperjena proti muslimanski skupnosti v Franciji."

Nismo želeli izraziti sovraštva do teroristov, ki sta ubila naše kolege. Mobilizacija, ki se je v Franciji zgodila po tem grozljivem zločinu, mora odpreti vrata odpuščanju. Vsak mora razmisliti, kako oprostiti sočloveku."

Kolumnistka Charlieja Hebdoja Zineb El Rhazoui
Satirični tednik Charlie Hebdo razprodan