Številni Venezuelčani nasprotujejo ameriškemu vmešavanju v njihove politične zadeve in jim očitajo imperialistične težnje. Foto: EPA
Številni Venezuelčani nasprotujejo ameriškemu vmešavanju v njihove politične zadeve in jim očitajo imperialistične težnje. Foto: EPA

Gre za izpolnjevanje Chavezove obljube, ko je avgusta ob obisku Kube napovedal, da bo revnim prebivalcem ZDA, ki jih bo administracija predsednika Georgea Busha pustila na cedilu, zagotovil poceni gorivo za zimo.

Za začetek bodo upravičenci, ki jih bodo izbrale neprofitne organizacije v ZDA, dobili 12 milijonov galon kurilnega olja po 40 odstotkov nižji ceni od tržne. Prvi so na vrsti revni prebivalci Massachusettsa, pomoč pa naj bi dobili tudi v revnih predelih New Yorka.

Chavezova poteza je Belo hišo spravila v zadrego, saj revni v drugih zveznih državah upajo, da bo to k podobnim ukrepom spodbudilo tudi ameriška naftna podjetja in vlado.

Demokratski kongresnik William Delahunt je po sestanku s predstavniki Venezuele dejal, da ne gre le za humanitarno gesto, ampak tudi za odmevno politično potezo venezuelskega predsednika, vendar pa bolj kot politične točke Chaveza zanimajo topli domovi ameriških družin.

Chavez je sicer že poleti sprožil karibsko naftno pobudo, s katero se je zavezal, da bo 15 karibskim državam zagotovil nafto po ugodnih cenah. Takrat je dejal, da je čas, da se osvobodijo imperialističnega jarma, kritiki pa ga obtožujejo, da izrablja nafto na utrjevanje svojega političnega vpliva.