Chavez se je med svojim bivanje na Kubi srečal tudi z legendarnim Fidelom Castrom. Foto: Reuters
Chavez se je med svojim bivanje na Kubi srečal tudi z legendarnim Fidelom Castrom. Foto: Reuters

Venezuelska državna televizija je pokazala posnetke, na katerih se 56-letni Chavez poslavlja od kubanskega voditelja Raula Castra in zapušča letalo na letališču Maiquetia blizu venezuelske prestolnice Caracas.

"Tu sem, doma in srečen! Dobro jutro, ljubljena Venezuela," je dejal ob pristanku med petjem ljudskih pesmi. Chaveza so na letališču, kjer je njegovo letalo pristalo v zgodnjih jutranjih urah, pozdravili predstavniki oblasti. "Presrečni smo, da je predsednik doma," je dejal podpredsednik Elias Jaua. Popoldne naj bi se pojavil na balkonu predsedniške palače in pozdravil ljudi dan pred 200. obletnico venezuelske neodvisnosti.

Z vrnitvijo je 'comandante' ponovno spremenil dinamiko venezuelske politike, ki jo je v zadnjih tednih zaznamovalo ugibanje o zdravju Chaveza in priprav tako vlade kot opozicije na daljšo odsotnost predsednika.

Težki dnevi na Kubi
Chavez je Venezuelo zapustil pred tremi tedni, ko je odšel na operacijo tvora na medenici. Po številnih ugibanjih in namigovanjih je prejšnji teden razkril, da so mu hkrati odstranili rakasti tumor. Dodal je, da je odločen premagati svoje zdravstvene težave in da bo okreval. Caracas uradno ni sporočil, za kakšno obliko raka je zbolel predsednik, niti ni znano, ali bo po vrnitvi s Kube nadaljeval zdravljenje.

Venezuelski predsednik je povedal, da je na Kubi "preživljal težke dni", vendar zdaj dobro okreva. "To je začetek moje vrnitve," je dejal. Že pred njegovo vrnitvijo je Jaua zatrdil, da Chavezovo življenje zaradi raka ni ogroženo in da bo znova kandidiral na predsedniških volitvah prihodnje leto.