Cia naj bi program prikrivala po naročilu Dicka Cheneyja. Foto: EPA
Cia naj bi program prikrivala po naročilu Dicka Cheneyja. Foto: EPA

Zgodbo, ki bi lahko izbruhnila v škandal, je razkril časopis New York Times, ki je zapisal, da je od dveh neimenovanih virov izvedel, da je Cheneyjevo vlogo kongresnemu odboru za obveščanje prejšnji mesec razkril novi direktor ameriške obveščevalne agencije Leon Panetta.

Panetta, ki ga je na to mesto imenoval Barack Obama, je takoj, ko so ga podrejeni o skrivnem programu obvestili, ukazal ustavitev njegovega delovanja, kljub temu pa še vedno ni na voljo javnosti.

Program "splaval" po 11. 9.
Po trditvah članov kongresnih odborov za to področje je Cia skrivni program uvedla po terorističnih napadih 11. septembra leta 2001 in v praksi nikoli ni povsem zaživel, bil pa je pripravljen za uporabo.

Cheney brez zadržkov pri spornih metodah
Dick Cheney, republikanska "številka dve" med predsedniškim mandatom Georgea Busha, je bil sicer ves čas glavni podpornik spornih zasliševalnih metod, kot je na primer "utapljanje" terorističnih osumljencev, danes pa je eden glavnih kritikov Obamovih ukrepov za državno varnost.

Panetta je ob nastopu položaja sicer obljubil, da ne bo dovolil takšnih in podobnih nasilnih metod, skrivnih zaporov ali selitev osumljencev v dežele, ki mučenje dovoljujejo.

Po ameriških zakonih mora predsednik države zagotavljati, da so obveščevalni odbori v kongresu obveščeni o vseh obveščevalnih dejavnostih.