Panetta je zatrdil, da Cia ne uporablja več spornih metod zasliševanja. Foto: EPA
Panetta je zatrdil, da Cia ne uporablja več spornih metod zasliševanja. Foto: EPA

Direktor ameriške obveščevalne agencije Leon Panetta je ameriški kongres obvestil o naročilu svojim podrejenim, da začnejo zapirati zapore, ki so v zadnjih letih doma in po svetu sprožili val ogorčenja, saj so se v njih proti osumljencem uporabljale posebne zasliševalske metode oziroma, drugače povedano, so jih mučili, da bi prišli do priznanj.

V elektronskem sporočilu zaposlenim je Panetta sporočil, da tajni zapori niso več v uporabi in se morajo zato zapreti. Ukaz za zaprtje je že na začetku svojega mandata dal ameriški predsednik Barack Obama.

Prihranek štirih milijonov dolarjev
Cia je razdrla tudi pogodbe z zasebnimi podjetji, ki so skrbela za varovanje teh zaporov, s čimer bodo oblasti prihranile štiri milijone dolarjev. Kljub zaprtju tajnih zaporov pa je Panetta zagotovil, da bo Cia še naprej lovila teroristične osumljence po svetu in jih zasliševala.

Direktor sicer ni pojasnil, kje bodo zasliševali te osumljence, je pa povedal, da jih bodo po zaslišanju nemudoma predali državam, iz katerih prihajajo, ali pa tistim državam, ki bodo zahtevale njihovo izročitev, če bo to v skladu z zakoni.

Med administracijo predsednika Georgea Busha je Cia dobila dovoljenje za upravljanje tajnih zaporov, ki so bili po poročanju medijev na ozemlju ameriških zaveznic v Vzhodni Evropi, Aziji in Afriki, čeprav oblasti niso nikoli razkrile njihovih lokacij.

G. V.