Prvi objem za rudarja Florencia Avalosa, ki so ga kot prvega s posebno kapsulo rešili iz dvomesečnega ujetništva v rudniku. Foto: Reuters
Prvi objem za rudarja Florencia Avalosa, ki so ga kot prvega s posebno kapsulo rešili iz dvomesečnega ujetništva v rudniku. Foto: Reuters
Čile
Tako so na površje dvignili kapsulo s prvim rešenim rudarjem. Foto: Reuters
Rudarji
Rešitev iz ujetništva je 68 dni čakalo 33 rudarjev. Foto: EPA
Reševanje rudarjev

K rudarjem sta se že spustila dva reševalca. Kmalu bo na površju že drugi rudar. Kapsula za pot na površje potrebuje 12 do 15 minut, reševalci pa načrtujejo, da naj bi vsako uro rešili po enega rudarja.

Reševalce in svojce rudarjev, ki čakajo na začetek akcije je nagovoril čilski predsednik Sebastian Pinera, ki je dejal, da se bo reševanje pričelo ob enih zjutraj po našem času. Zadnjega naj bi iz rudnika potegnili Luisa Urzuo, vodjo izmene rudarjev.

Celotna akcija naj bi trajala 48 ur. Minister za rudarstvo Laurence Golborne je povedal, da bo reševanje potekalo počasi in da ne bodo nikogar priganjali. Čilski predsednik je že na kraju reševanja, poroča BBC.
Kapsulo so reševalci uspešno spustili do 625 metrov globine, kjer so ujeti rudarji. Glavni inženir Andre Sougarret je povedal, da je posebej za to narejena kapsula, ki meri 53 centimetrov, uspešno prestala pot v globino rudnika in nazaj in se pri tem ni poškodovala. Toda ob tem je Sougarret vseeno opozoril, da "ob prevozu ljudi v navpični smeri vedno obstaja nevarnost, da gre kaj narobe".

Operacija v rokah dobrih reševalcev
16 visoko usposobljenih reševalcev, članov čilskih posebnih sil in veteranov reševanja iz rudnikov, je v torek dopoldne po našem času prispelo pred rudnik in se pripravilo na reševalno akcijo. Reševalci do zadnjega trenutka niso vedeli, kdo od njih bo vodil reševalno akcijo. "Vsi reševalci so pripravljeni, da jih doleti ta naloga," je povedal minister in dodal, da se bodo odločili za tistega, ki je najprimernejši.

Družine nestrpno čakajo na rudarje
Tuji mediji so poročali o množici ljudi, ki se je zbrala pred rudnikom, razburjenju in navdušenju, ki je vladalo pred začetkom reševanju medtem ko so družinski člani rudarjev odštevali ure, ko bodo njihovi svojci končno na površju. Na "kraj zločina" so prihiteli novinarji z vsega sveta, ki čakajo na prve odzive rudarjev in njihove zgodbe o času, ki so ga preživeli pod zemljo. Kapsula naj bi 625 metrov potovala približno 15 minut, vsak izmed rudarjev pa bo dobil posebno obleko, ki jih sicer nosijo astronavti in ki bo merila utrip srca, dihanje, temperaturo in porabo kisika.

Vrstni red reševanja so določili pozno zvečer, prvi pa so (in bodo) na vrsti najbolj duševno stabilni in izkušeni rudarje - samo za primer, če bi šlo v začetnih poskusih reševanja kaj narobe. Za njimi bodo iz rudnika potegnili tiste, ki so najšibkejši ali bolni. Eden izmed rudarjev namreč trpi za višjim krvnim pritiskom, drugi je diabetik, nekateri pa imajo težave z dihali in kožo zaradi vlage v rudniku.

Ko bodo prišli na površje, bodo rudarje najprej odpeljali v premično ambulanto, ki so jo postavili ob rudniku, nato pa jih bodo spustili k družinskim članom. Po snidenju jih bodo odpeljali na opazovanje v bolnišnico v bližnjem mestu Copiapo.

Beseda, ki jih opisuje: tovarištvo
Novinar Alejandro Pino, ki je bil v stiku z rudarji vsak dan, je povedal, da jim je pomagal pri pripravi govora, ki naj bi ga prebrali, ko pridejo iz rudnika. "Rekel sem jim, naj mi dajo besedo, nato pa jim bom pokazal, kako okoli nje sestaviti govor," je povedal Pino in dodal: "Šlo je le za poskus, a smo bili vsi ganjeni in s solzami v očeh. Ne zato, ker sem napisal govor, ampak zaradi besede, ki so jo uporabili, to pa je bilo 'tovarištvo'."

Reševanje rudarjev