Vse kaže, da bo Olmertove čevlje obula Cipi Livni. Foto: EPA
Vse kaže, da bo Olmertove čevlje obula Cipi Livni. Foto: EPA
Livnijeva na čelu Kadime

Če je po izidih vzporednih volitev kazalo na prepričljivo strankarsko zmago izraelske zunanje ministrice z več kot desetimi odstotki nad najresnejšim tekmecem prometnim ministrom Šaulom Mofazem, pa se je po nočnem štetju glasov izkazalo, da je Livnijeva zmagala s 43,1 odstotka glasov, medtem ko jih je Mofaz dobil 42. Volilno pravico ima več kot 70.000 članov stranke, ki so lahko svoje glasove oddali na 114 voliščih.

Za zmago v prvem krogu volitev je moral zmagovalec zbrati najmanj 40 odstotkov glasov in v nasprotnem primeru bi moral čez nekaj dni potekati še drugi krog volitev.

Cipi Livni ima zdaj na voljo 42 dni časa, da v 120-članskem knesetu dobi dovolj podpore za oblikovanje vlade, v nasprotnem primeru pa bodo v treh mesecih od izteka roka za sestavo vlade potekale predčasne parlamentarne volitve.

Nad obtožbe daleč od oči javnosti
Nad premierja Olmerta, čigar javnomnenjska podpora je po izraelskem polomu v vojni z Libanonom padla le na nekaj odstotkov, so se črni oblaki zgrnili zaradi domnev, da je pred volitvami leta 2006 prejel podkupnino od ameriškega poslovneža, goljufal pa naj bi tudi, ko je bil prometni minister in župan Jeruzalema. Julija se je zato odločil, da se poslovi od politike in da se z obtožbami spoprime proč od medijske pozornosti.

K. T.

Livnijeva na čelu Kadime