Olmert, ki se je nekoč označil za neuničljivega, je v sredo dejal, da odhaja s pokončno glavo. Foto: EPA
Olmert, ki se je nekoč označil za neuničljivega, je v sredo dejal, da odhaja s pokončno glavo. Foto: EPA
Cipi Livni
Bo Livnijeva po Goldi Meir postala druga ženska na čelu izraelske vlade? Foto: EPA

Olmert ni storil ničesar za mir, toda hkrati vseeno upamo, da mirovni proces ne bo ogrožen z njegovo odsotnostjo.

Svetovalec palestinskega predsednika Jaser Abed Rabo

Olmert je v sredo zvečer sporočil, da ne bo sodeloval na septembrskih volitvah za novo vodstvo svoje stranke Kadima, saj se želi stran od javnosti spoprijeti z obtožbami glede prejemanja podkupnin.

Kadima septembra z novim vodjo
Kot vodja sredinske stranke Kadima se bo Olmert poslovil kmalu potem, ko bo stranka 17. septembra izbrala novega vodjo, funkcijo začasnega premierja pa bo opravljal, dokler se ne oblikuje nova vlada. Po mnenju opazovalcev bi to lahko pomenilo tudi predčasne volitve. Če Kadimi ne bo uspelo sestaviti koalicijske vlade, bi to bilo voda na mlin desno usmerjene stranke Likud pod vodstvom nekdanjega premierja Benjamina Netanjahuja, ki ji ankete kažejo najbolje.

Livnijevi kaže najbolje
Za Olmertovega naslednika na čelu Kadime se potegujejo štirje dosedanji ministri, med njimi zelo priljubljena zunanja ministrica Cipi Livni in prometni minister Šaul Mofaz. Za zdaj javnomnenjske ankete najbolje kažejo Livnijevi, ki je trenutno glavna pogajalka v mirovnih pogovorih s Palestinci. Varovanki nekdanjega premierja Ariela Šarona sicer po mnenju kritikov za vodenje države manjka političnih in predvsem vojaških izkušenj, ki so odlikovale večino prejšnjih izraelskih premierjev.

Obtožbe o prejemanju podkupnin
Nad Olmerta, čigar javnomnenjska podpora je po izraelskem polomu v vojni z Libanonom padla le na nekaj odstotkov, so se črni oblaki zgrnili zaradi domnev, da je pred volitvami leta 2006 prejel podkupnino od ameriškega poslovneža. Tukaj pa se obtožbe še ne končajo, saj je goljufal tudi v času, ko je bil prometni minister in župan Jeruzalema. Niz obtožb je bil razlog, da so mnogi od njega že nekaj časa zahtevali odstop.

Palestinci hočejo samo miru zavezanega premierja
Medtem ko so Palestinci napovedani Olmertov odstop označili za izraelske notranje zadeve in iz urada palestinskega predsednika Mahmuda Abasa sporočili, da jim je pomembno samo to, da je na čelu Izraela premier, ki se bo zavzemal za mir, pa so Siriji bolj skeptični in menijo, da bi to lahko ogrozilo neposredne pogovore med Sirijo in Izraelom, ki so se le premaknili z mrtve točke in naj bi se znova nadaljevali avgusta.

Palestinsko gibanje Hamas, ki je lani prevzelo nadzor nad Gazo in je v sporu z Abasovim gibanjem Fatah, je odstop označilo za svojo zmago.

G. V.

Olmert ni storil ničesar za mir, toda hkrati vseeno upamo, da mirovni proces ne bo ogrožen z njegovo odsotnostjo.

Svetovalec palestinskega predsednika Jaser Abed Rabo