Ko je porota odločila, da je James Seale kriv, se je ta obrnil proti ženi in jo vprašal, ali se dobro počuti. Foto: Reuters
Ko je porota odločila, da je James Seale kriv, se je ta obrnil proti ženi in jo vprašal, ali se dobro počuti. Foto: Reuters

71-letnemu Jamesu Sealu bodo sodbo izrekli avgusta, grozi pa mu dosmrtna kazen. Sam zanika krivdo za umor 19-letnih Henryja Hezekiaha Deeja in Charlesa Eddia Moora, ki so ju leta 1964 člani KKK-ja ugrabili v Misisipiju, ko sta štopala. Zaprta v prtljažniku avtomobila so ju prepeljali na neko kmetijo, kjer so ju preostali člani KKK-ja pretepli, medtem ko je Seale vanju meril s pištolo. Nato so jih zvezali skupaj s težkimi predmeti in ju vrgli v reko.

Seala so prijeli že leta 1964, vendar so ga takrat izpustili zaradi pomanjkanja dokazov. Za obsodbo je bilo tokrat ključno pričanje nekdanjega skesanega člana KKK-ja Charlesa Marcusa Edwardsa, ki je v zameno za imuniteto pred sodiščem opisal krut zločin in povedal, da mu je Seale priznal umor Deeja in Moora. Obramba se je zavzemala za oprostitev, saj je po njenem menju šlo za lažno pričanje.

Poprava krivic
Zloglasna rasistična skupina KKK, ki je delovala predvsem na jugu ZDA, je odgovorna za številne umore temnopoltih Američanov v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja, ko so se ti bojevali za državljanske in volilne pravice. Takrat je bilo rešenih le malo primerov zločinov, saj so kukluksklanovce pogosto ščitili krajevni in zvezni organi. Ameriške oblasti se zdaj trudijo popraviti nekatere krivice iz tega obdobja in so znova odprle več primerov rasisitičnih zločinov.

G. V.