Kukluksklan je bil ob nastanku prisoten predvsem v zveznih državah na jugu ZDA, danes pa ima člane tudi v številnih drugih državah. Foto: EPA
Kukluksklan je bil ob nastanku prisoten predvsem v zveznih državah na jugu ZDA, danes pa ima člane tudi v številnih drugih državah. Foto: EPA
Obred KKK-ja upodobljen na znamki
KKK je imel v preteklosti strogo določeno hierarhijo in zelo razvito simboliko. Foto: EPA
Avstralski pripadniki KKK-ja
Leta 1999 so odkrili, da je s pomočjo interneta ameriški KKK svoje podružnice ustvaril tudi v Avstraliji. Foto: EPA

Kukluksklan (KKK) se še vedno zavzema za rasno čisto Ameriko, v kateri bi živeli samo belci, vendar v primerjavi s preteklostjo v zadnjih letih njihovi glavni sovražniki niso več temnopolti prebivalci ZDA, ampak so to postali judje. To ideologijo naj bi prevzeli od neonacistov in obritoglavcev, s katerimi se klan vse bolj povezuje in prireja tudi skupne glasbene festivale.

Vodje klana trdijo, da je gibanje znova zaživelo in povečuje število svojih članov, med katerimi so predvsem mladi Američani. Ti se srečujejo na skrivnih sestankih, kjer salutirajo Hitlerju, se simbolično rokujejo, zbirajo prispevke in tudi molijo.

V nekaterih evropskih državah in Izraelu je zanikanje holokavsta kaznivo dejanje. V Nemčiji je zagroženih do pet let zapora.
Dvom o pobojih judov
V pogovoru za ameriško televizijo CNN je 23-letni član Kukluksklana iz ameriške zvezne države Ohio, kjer je postal drugi človek klana, dejal, da ne verjame v to, da je med drugo svetovno vojno umrlo šest milijonov judov. Na vprašanje novinarke azijskega rodu, če ima kaj proti njenemu bivanju v ZDA, je dejal, da bi se morala vrniti tja, od koder izhaja, ob tem pa pojasnil, da so tudi sami prišli v Ameriko od drugod, vendar pa so zgradili državo.

Sovražnost v ZDA narašča
V ZDA je vse več sovražnih skupin, po besedah strokovnjakov pa se je njihovo število v zadnjih letih povečalo za tretjino, s 600 na 800. Pri razširjanju svoje ideologije in novačenju novih članov je veliko pripomogel internet, kjer imajo skupine svoje strani, mnogi pa menijo, da je vzroke potrebno iskati v globalizaciji in priseljevanju.

Moč in vpliv teh skupin sta različna, saj gre za skupine, ki štejejo več kot deset tisoč članov, kot tudi za majhne skupine z le nekaj vnetimi posamezniki. Kljub svoji majhnosti pa tudi te skupine naredijo veliko škode za medrasne odnose v ZDA, saj razpihujejo nestrpnost.

Kruta zgodovina klana
Začetki KKK-ja segajo na jug ZDA v sredino 19. stoletja po državljanski vojni, ko so gibanje ustanovili največji nasprotniki osvoboditve sužnjev, ki so imeli temnopolte prebivalce za podrejene belcem in se zavzemali za premoč bele rase. Svoje žrtve so člani zastraševali, mučili, pohabljali, ugrabljali in umorili, da bi tako temnopolte odvrnili od uživanja novo pridobljenih pravic. Med najbolj znanimi zastraševalnimi taktikami je bil zažig križa na hribu ali v bližini doma žrtve.

Po ukazu o razorožitvi in razpustitvi nezakonitih organizacij iz leta 1871 je gibanje zamrlo, vendar se je znova pojavilo v 20. stoletju in leta 1924 doseglo svoj višek, ko naj bi imelo tri milijone članov. V klan so se lahko včlanili v ZDA rojeni belci, protestantske vere in starejši od 16 let, medtem ko se v gibanje niso mogli včlaniti temnopolti, rimokatoličani in judje, ki so bili tudi njihove glavne tarče zastraševanja in napadov.

Klan je znova prišel v ospredje v času gibanja za državljanske svoboščine v 50. letih, ko so v ZDA prepovedali rasno ločevanje na javnih mestih, vendar se moč klana ni znatno povečala in konec 80. let je štel le še pet tisoč članov.