Clintonova je v Pakistan odpotovala nenapovedano, a je bil obisk načrtovan že dlje časa. Foto: EPA
Clintonova je v Pakistan odpotovala nenapovedano, a je bil obisk načrtovan že dlje časa. Foto: EPA

Namen nekajurnega obiska je bil zmanjšati napetosti v odnosih med državama, ki so se zaostrili, potem ko so pripadniki posebnih enot ameriških marincev v Abbottabadu 2. maja ubili prvega moža teroristične skupine Al Kaida Osamo bin Ladna.

"Prispela je in bo v Pakistanu ostala samo pet ali šest ur," je ob prihodu Clintonove sporočil tiskovni predstavnik pakistanskega zunanjega ministrstva, v Pakistanu pa veljajo strogi varnostni ukrepi. Clintonova se je do predsedniške palače peljala v koloni 20 vozil, nad njimi pa so letali helikopterji.

Clintonova se je srečala s pakistanskim predsednikom Asifom Alijem Zardarijem, premierjem Jusufom Razo Gilanijem in načelnikom generalštaba pakistanske vojske, generalom Asfakom Parvetzom Kajanijem. Na pogovorih s pakistanskimi sogovorniki jo je spremljal poveljnik združenega poveljstva ameriške vojske, admiral Michael Mullen, ki je v Islamabad prispel v četrtek zvečer.

ZDA želijo od Pakistana pomoč v boju proti terorizmu
Tuji mediji poročajo, da želi Clintonova v Islamabadu preveriti odločenost Pakistana v boju proti terorizmu, od pakistanskih oblasti pa naj bi pričakovala tudi več sodelovanja v boju proti Al Kaidi in talibanom. Ameriška zunanja ministrica je priznala "žrtev mož in žena pakistanske vojske ter državljanov Pakistana v prizadevanju za mir" in poudarila ameriško zavezanost dobrim odnosom s Pakistanom. Obisk Clintonove sovpada tudi z ameriško napovedjo, da bodo iz Pakistana umaknili del svojih sil.

Že v sredo sta v Pakistan prispela senator John Kerry ter posebni predstavnik za Afganistan in Pakistan Marc Grossman, ki sta pripravila vse, vključno z varnostnimi zahtevami, za obisk zunanje ministrice. Tuji mediji poročajo, da naj bi Washington obisk Clintonove v Pakistanu načrtoval že dva tedna, a so čakali na pravi trenutek, da bi predali svoje sporočilo.