Barack Obama je z uspešno akcijo proti Osami bin Ladnu izredno okrepil svoj položaj pred letom, v katerem ga čaka volilni boj za drugi predsedniški mandat. Foto: EPA
Barack Obama je z uspešno akcijo proti Osami bin Ladnu izredno okrepil svoj položaj pred letom, v katerem ga čaka volilni boj za drugi predsedniški mandat. Foto: EPA
Baracak Obama
Obamo na evropski turneji najprej čakata postanka na Britanskem otočju, nato vrh držav skupin G8 v Franciji in za konec še srečanj s predsedniki Srednje in Vzhodne Evrope na Poljskem, kjer se bo srečal tusi s slovenskim predsednikom Danilom Türkom. Foto: Reuters

Ameriški predsednik je v pogovoru za britansko javno televizijo BBC dejal, da se je dobro zavedal posega v suverenost Pakistana, toda ob tem "nismo mogli dovoliti, da bi bin Ladnovi načrti dozoreli, ne da bi nekako ukrepali". Uboj bin Ladna v garnizijskem mestu Abotabad v noči s 1. na 2. maj je močno otežil odnose med Pakistanom in ZDA, dolgoletnima tesnima zaveznicama.

Pred evropsko turnejo, na kateri bo Obama obiskal Irsko, Veliko Britanijo, Francijo in Poljsko, se je karizmatični predsednik odločil za daljši intervju z BBC-jem, v katerem je pogovor tekel predvsem o krizi na Srednjem vzhodu in ameriškem gospodarstvu.

Novi napadi v drugih državah?
Na vprašanje, kaj bi ZDA naredile v primeru, da bi se izkazalo, da se v Pakistanu ali na ozemlju kakšne druge suverene države skriva voditelj talibanov Mula Omar, je Obama odvrnil, da bi ZDA ponovno izvedle enostransko akcijo, če bi to bilo potrebno.

"Naša naloga je varnost Združenih držav. Zelo spoštujemo suverenost Pakistana. Toda nikakor ne moremo dovoliti, da nekdo načrtuje pobijanje naših ljudi," je bil neposreden Obama v pogovoru z Andrewom Marrom.

"To je bilo najdaljših 40 minut mojega predsednikovanja," se je vrhovni poveljnik ameriških sil ozrl na akcijo, v kateri so Tjulnji ubili "sovražnika ZDA št. ena". Obama je pri tem poudaril: "To je bila budnica, ko pričakujemo učinkovitejše sodelovanje v našem odnosu s Pakistanom."

Na koncu tudi pogovori s talibani
Obama se je pohvalil, da je povečano število vojakov v Afganistanu pripeljalo talibane v brezizhoden položaj, iz katerega se lahko rešijo le s pogajanji, za katere pa jim je postavil naslednje pogoje: "Na koncu se bo treba pogovarjati s talibani. Talibani morajo prekiniti vse povezave z Al Kaido, se odreči nasilju in spoštovati afganistansko ustavo."

Obama vztraja pri mejah iz l. 1967
V 18-minutnem intervjuju je prvi temnopolti predsednik ZDA ponovil izjave zadnjih dni:
- meje iz leta 1967 so osnova za pogajanja med Izraelci in Palestinci ter posledičen nastanek palestinske države;
- pohvala in podpora arabskim vstajam in prizadevanjem za demokracijo. "ZDA bodo močno podpirale nenasilna prizadevanja za utrditev demokracije;"
- poudaril je, da je skrb za ameriško gospodarstvo njegova prva skrb, kar bo tudi njegov najmočnejši poudarek v prihajajoči predsedniški kampanji za volitve 2012;
- izpostavil je domače uspehe pri zdravstvenem zavarovanju, izobraževanju in čistih virih energije;
- priznal je, da je pred ZDA še nedokončan izziv nezakonitih priseljencev in prevelike energetske potrošnje.