Clintonova bo uradno potrjena za demokratsko kandidatko na konvenciji konec julija v Philadelphii. Foto: Reuters
Clintonova bo uradno potrjena za demokratsko kandidatko na konvenciji konec julija v Philadelphii. Foto: Reuters
Bernard Sanders
Sanders noče še odnehati. Foto: Reuters
Hillary zbrala dovolj glasov za nominacijo
Clintonova dosegla pomemben mejnik

Prva je o pridobitvi zadostnega števila delegatov poročala agencija AP, ki je naštela 2.383 delegatov, kar je natanko toliko, kolikor je potrebno za nominacijo. Po poročanju AP-ja je Clintonova mejo delegatov presegla z veliko zmago v Portoriku in porastom podpore med superdelegati.

Njen nasprotnik, demokratski senator Bernard Sanders, poraza še noče priznati, a mu po današnjih volitvah v šestih zveznih državah verjetno ne bo preostalo drugega. Tudi če vztraja, da ne bo priznal poraza, vse dokler se ne konča konvencija, nima argumentov. Clintonova je namreč osvojila tri milijone glasov več od njega in skoraj 300 delegatov več. Osvojila je 29 držav in ozemelj, Sanders pa 21. Tudi če danes osvoji vse države, je ne bo prehitel, ne po delegatih in ne po številu glasov volivcev.

"Smo na robu zgodovinskega in nepredstavljivega trenutka, a še vedno nas čaka delo," je na shodu v Kaliforniji dejala Clintonova in napovedala, da se bo tudi na preostalih strankarskih volitvah v šestih zveznih državah bojevala do zadnjega glasu. Poleg Kalifornije se bodo volivci odločali še v Montani, Novi Mehiki, Severni in Južni Dakoti ter New Jerseyju.

Medtem prihajajo iz Bele hiše signali, da bo predsednik Barack Obama podprl Clintonovo, ki jo je pred osmimi leti sam premagal v boju za demokratsko predsedniško nominacijo in nato osvojil še Belo hišo.

Trump sam sebi največji sovražnik
Demokrati so zadovoljni zaradi ostrih napadov Clintonove na Trumpa v zadnjih dnevih, ki so republikanskega predsedniškega kandidata močno razburili. Največjo škodo si sicer dela sam z napadi na v Indiani rojenega zveznega sodnika Gonzala Curiela, ki odloča v tožbi udeležencev njegovega nepremičninskega tečaja, imenovanega Trumpova univerza.

Ljudje zahtevajo denar nazaj, ker se niso ničesar naučili, Trump pa trdi, da so bili z univerzo vsi zadovoljni. Še preden je sodnik kar koli odločil, ga je Trump napadel, da je zaradi mehiškega rodu pristranski.

Po opozorilih naj neha, je Trump napade še bolj okrepil in dejal tudi, da bi bili muslimanski sodniki nepošteni do njega. Clintonova je s tem dobila novo orožje za napad in v ponedeljek je dejala, da Trumpu v ZDA potem ne smejo soditi niti ženske, druge manjšine, invalidi in drugi, ki jih je doslej užalil.

Trump ne razume, da je naredil kaj narobe, čeprav mu je celo njegov doslej najtrdnejši podpornik, nekdanji predsednik predstavniškega doma kongresa in predsedniški kandidat Newt Gingrich povedal, da dela največjo napako v svoji kampanji. Trump mu je odgovoril, da je presenečen nad to neprimerno kritiko. Izkušeni Gingrich je dejal, da lahko le Trump porazi Trumpa in trenutno se to dogaja.

Hillary zbrala dovolj glasov za nominacijo
Clintonova dosegla pomemben mejnik