Satelitski posnetki, ki natančno nadzirajo premike vojaških čet v Sudanu. Foto: DigitalGlobe
Satelitski posnetki, ki natančno nadzirajo premike vojaških čet v Sudanu. Foto: DigitalGlobe
Clooneyja so zaradi protesta pred sudanskim veleposlaništvom v Washingtonu takole vklenjenega odpeljali. Foto: Reuters
Oskarjevec v vlogi aktivista. Foto: Youtube
O genocidu, ki se dogaja v Sudanu, je pričal pred senatnim odborom za zunanje zadeve. Foto: Reuters
Clooneyjev Satellite Sentinel Project. Foto: Screenshot SSP

Na tem zemljevidu so z bucikami in zarisi natančno popisani položaji sudanske vojske in beguncev v tej nemirni, z nafto bogati provinci, kjer sudanska vojska izvaja brutalni pokol civilistov.
Za Raymondom so na steni projicirane satelitske slike. S klikom miške se pojavijo majcene podobe tankov in vojaških vozil, ki jih je posnel več 100 kilometrov oddaljen satelit. Raymond je direktor Satellite Sentinel Projecta (SSP), ki skuša z napredno satelitsko tehnologijo nadzorovati zlorabe človekovih pravic v Sudanu.
SSP je bil v celoti Clooneyjeva zamisel, kar je igralca in režiserja povzdignilo od "samo še enega hollywoodskega liberalca s hobijem" v pravega strokovnjaka in aktivista za Sudan.

Clooney se je z aktivistom Johnom Prendergastom že večkrat vtihotapil v državo, kjer je bil priča bombardiranju civilistov in drugim grozodejstvom. S svojega zadnjega potovanja v Nubsko gorovje se je Clooney prejšnji mesec vrnil s srhljivimi posnetki trupel, otrok brez rok in beguncev, prisiljenih v življenje v jamah. Film je predvajal pred osuplim senatnim odborom v Washingtonu, nato pa so ga 16. marca aretirali na protestu pred sudanskim veleposlaništvom.
Razložiti krvavi konflikt
Fotografije vklenjenega zvezdnika so obkrožile svet, kar je bila le dodatna reklama za Clooneyjeva dobrodelna prizadevanja. A tisto, kar zatirani Sudanci resnično občutijo, je njegovo delo pri SSP-ju. Ko se mu je porodila zamisel za projekt, je stopil v stik z Googlom in satelitsko družbo DigitalGlobe, po vzpostavitvi velikopoteznega projekta leta 2010 pa tega redno zalaga z denarjem, da ga tako ohranja pri življenju.

Dosežke SSP-ja v svojem novem dokumentarnem filmu o grozodejstvih v Sudanu, Oči in ušesa Boga, pozdravlja tudi slovenski aktivist Tomo Križnar, ki sicer Clooneyja osebno še ni spoznal, zato pa je velik prijatelj z Mio Farrow, ameriško igralko, ki je za Sudan celo gladovno stavkala.

Položaj v Sudanu je kompleksen in krvav. Po lanski osamosvojitvi Južnega Sudana so se razplamteli obmejni spori, še posebej zaradi naftnih zalog območja. Oblasti na severu se bojijo, da se bodo od Kartuma hotele odcepiti tudi province vzdolž južne meje, zato naj bi vojska preprečila vsakršne take ambicije.
Premiki na šahovnici
SSP, ki ima sedež blizu univerze Harvard v Bostonu, vodi Raymond z majhno ekipo osebja in prostovoljcev, ki spremljajo dogajanje v srcu vojnega območja. Ekipa se vsak dan zbere v "krizni sobi", kjer analizirajo novice in poročila iz Sudana in se poglobijo v satelitske slike, jih primerjajo z bazo podatkov prejšnjih posnetkov ter iščejo kakršne koli spremembe (nove vojaške poti ali tabori, premiki vojsk ipd.).
Z uporabo tako naprednih satelitskih posnetkov in sposobnostjo fotografiranja v roku zgolj nekaj ur od prejema poročil na terenu lahko SSP dejansko analizira potek konflikta. "Ne premikamo figur na šahovnici. Moramo pa ugotoviti, kaj ti premiki pomenijo," razlaga Raymond.

Uporaba metode v Siriji?
Prvotni namen SSP-ja je bilo zgolj zbiranje dokazov za morebitna sojenja sudanskim voditeljem za vojne zločine. A slike so tako natančne, da se jih lahko uporabi tudi za potrjevanje navedb pokolov in množičnih grobišč.
Potem ko je nekdo na terenu opisal, kako je videl zakopavanje trupel v mangovem nasadu v Kadugliju, je SSP lahko kraj dokumentiral z zraka. Ob tem so razkrili tudi trupla drugod po mestu in vojsko, kako požiga okoliške vasi. Na enem posnetku je vidno celo staro transportno letalo Antonov, ki ga sudanska vojska uporablja za bombardiranje civilnega prebivalstva, takoj po tem, ko je odvrglo bombo.

V najboljšem primeru lahko SSP še pred dejanjem posvari prebivalstvo, da vojski ubeži. Za Raymonda in njegovo ekipo je prav to tisto, kar jih iz opazovalcev povzdigne v organizacijo, ki ima dejansko vpliv. Zdaj se celo pogovarjajo, da bi njihove metode aplicirali na Sirijo ali druge bližnjevzhodne države, ujete v krvavi epilog arabske pomladi. SSP je spremenil zasnovo preiskovanja zlorab človekovih pravic. "Ni več dovolj, da le stojimo ob grobiščih in škljocamo s fotoaparati," pravi Raymond, ki s svojo ekipo v besedo "aktivizem" vnaša prav to.