Princ Charles, najstarejši sin kraljice Elizabete II. in valižanski princ, bo prevzel vodenje Commonwealta. Foto: EPA
Princ Charles, najstarejši sin kraljice Elizabete II. in valižanski princ, bo prevzel vodenje Commonwealta. Foto: EPA

Svojo željo, da bi jo nasledil sin, je v četrtek ob odprtju dvodnevnega zasedanja v Buckinghamski palači izrazila tudi kraljica. "Iskreno želim, da bi Commonwealth še naprej ponujal stabilnost in kontinuiteto prihodnjim rodovom in da bo odločil, da bo valižanski princ (Charles) nekega dne nadaljeval pomembno delo, ki ga je leta 1949 začel moj oče," je sporočila kraljica.

Danes so se voditelji sestali v Windsorskem gradu in v skupni izjavi potrdili, da bo kraljico na položaju protokolarnega vodje organizacije, ki ga zaseda od leta 1952, nasledil 69-letni Charles. Položaj sicer ni zapovedano deden. V zadnjem času so se v skupnosti vrstili pozivi, naj se vloga voditelja izmenjuje med vsemi 53 članicami, izmed katerih je večina nekdanjih britanskih ozemelj.

"Sodobni Commonwealth je življenjskega pomena za gradnjo mostov med našimi državami," je v četrtek poudaril princ Charles in dodal, da je skupnost "ključen del njegovega življenja". Podporo mu je sicer že v četrtek izreklo več predstavnikov držav Commonwealtha, med drugim britanska premierka Theresa May, kanadski premier Justin Trudeau in predsednik malteške vlade Joseph Muscat.

Skupnost Commonwealth se je v sredini 20. stoletja razvila iz britanskega imperija, vse od takrat pa ji načeluje kraljica Elizabeta II.