Spajić je predsednik proevropskega gibanja Evropa zdaj. Kandidaturi na predsedniških volitvah se je moral odreči zaradi dvojnega državljanstva, zdaj pa je prejel mandat za sestavo vlade. Foto: EPA
Spajić je predsednik proevropskega gibanja Evropa zdaj. Kandidaturi na predsedniških volitvah se je moral odreči zaradi dvojnega državljanstva, zdaj pa je prejel mandat za sestavo vlade. Foto: EPA

Spajića je v črnogorskem parlamentu še pred podelitvijo mandata podprlo 44 od skupno 81 poslancev. Poleg kolegov iz stranke PES, ki je na predčasnih volitvah junija osvojila večino glasov, je prejel tudi podporo predstavnikov etničnih manjšin – Hrvatov, Bošnjakov in Albancev. Še več strank mu je obljubilo podporo, če mu uspe v 90 dneh sestaviti vladno koalicijo.

"Smo na razpotju, ki bo na koncu določilo našo prihodnost," je dejal Milatović na tiskovni konferenci v Cetinju, nekdanji prestolnici Črne gore. Dodal je, da država s 620.000 prebivalci potrebuje stabilnost po padcu dveh vlad od leta 2020.

Nekateri politični analitiki v Črni gori sicer dvomijo, da bo Spajiću v razdrobljeni črnogorski politiki uspelo sestaviti stabilno vlado.

Tako predsednik Milatović kot mandatar Spajić sta zagovornika približevanju Evropski uniji, s katero je Črna gora pristopna pogajanja odprla leta 2012. Milatović je še dejal, da so se na posvetovanjih vse stranke strinjale, da so prednostne naloge pospešitev integracije v EU, izboljšanje pravne države in življenjskega standarda.

"Naš končni cilj mora biti državljanska, demokratična in ekonomsko razvita Črna gora, ki bo čim prej postala polnopravna članica Evropske unije, za kar pa je potrebna popolna institucionalna konsolidacija," je dejal.

36-letni ekonomist, ki je študiral na Japonskem

36-letni Milojko Spajić je tako kot 36-letni Milatović po izobrazbi ekonomist in tekoče govori šest jezikov. Študiral je na Japonskem in v Franciji ter kasneje delal v globalnih bančnih korporacijah Citi Bank, Goldman Sachs in Venture Capital, poroča regionalna televizija N1. V nekdanji vladi Zdravka Krivokapića je zasedal položaj finančnega ministra.

Spajića je Gibanje Evropa zdaj nameravalo poslati v kandidaturo za predsednika Črne gore, vendar je moral kandidaturo odpovedati zaradi dvojnega državljanstva in bivališča tako v Črni gori kot v Srbiji. Namesto njega je kandidiral in zmagal Milatović, ki je premagal dolgoletnega voditelja Mila Đukanovića. Mandatar Spajić se je junija letos odrekel srbskemu državljanstvu.