Slovenski kandidat je dobil od vseh kandidatov največ neopredeljenih glasov (4), kar napoveduje možnost izboljšanja ali poslabšanja izida. Foto: Reuters
Slovenski kandidat je dobil od vseh kandidatov največ neopredeljenih glasov (4), kar napoveduje možnost izboljšanja ali poslabšanja izida. Foto: Reuters
Dodali so še, da se Jeremić, ko je bil še srbski zunanji minister, ni opravičil za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Foto: Reuters
Danilo Türk tokrat šesti

Danilo Türk je četrtem neformalnem glasovanju prejel sedem glasov podpore, šest negativnih in dva nevtralna. Türk je po glasovanju sporočil, da je zadovoljen s porastom podpore. Kot je zapisal v sporočilu za javnosti, postopoma nastaja ožja skupina kandidatov za nadaljnje pogovore in naslednje faze glasovanja. "Do takrat se bodo odvili številni pomembni pogovori o kandidaturi, zlasti v tednu visokega zasedanja Generalne skupščine ZN. Potem bo slika verjetno že jasnejša".

Antonio Guterres je tokrat dobil 12 glasov vzpodbude, dva glasova proti in enega nevtralnega. V prejšnjem tretjem krogu je dobil 11 glasov vzpodbude, tri negativne in enega nevtralnega. Tako kot v tretjem krogu se je tudi v četrtem na drugo mesto uvrstil slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak. Srb Vuk Jeremić ostaja na tretjem mestu z devetimi glasovi podpore, štirimi negativnimi in dvema nevtralnima - od tretjega kroga je rezultat izboljšal za dva pozitivna glasova, ki sta prišla namesto po enega negativnega in enega nevtralnega.

Položaj si je izboljšal tudi Makedonec Srgjan Kerim, ki se je s šestega povzpel na četrto mesto. Bolgarka Irina Bokova pa je s tretjega padla na peto mesto. Za Türkom so se do desetega mesta uvrstile preostale štiri kandidatke: Argentinka Susana Malcorra s sedmimi pozitivnimi, sedmimi negativnimi in enim pozitivnim glasom, Novozelandka Helen Clark (6-7-1), Kostaričanka Christiana Figueres (5-10-0) in Moldavka Natalia Gherman (3-11-1)

Več znanega na začetku oktobra
Glede na izid glasovanja v četrtem krogu še vedno ni nič odločenega, saj ni znano, ali je proti Guterresu katera od petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN-a (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija). Podobno velja tudi za njegove protikandidate.

Naslednja podobno anonimna anketa bo predvidoma 26. septembra na koncu splošne razprave svetovnih voditeljev, prvi teden v oktobru pa se bodo glasovnice pobarvale in takrat se bo krog kandidatov začel bolj ožiti.

Varnostni svet ZN-a naj bi predvidoma oktobra izbral kandidata, ki bo 1. januarja 2017 nasledil Ban Ki Muna, in ime predal v potrditev 193-članski Generalni skupščini ZN-a.

Protest kosovskih Albancev proti Jeremiću
Kot je poročal srbski portal B92, je kosovski konzulat še pred četrtim glasovanjem, predal pismo v imenu Združenja družin pogrešanih med vojno na Kosovu. Ti so v pismu zapisali, da je "Jeremić neprimeren za ta položaj, saj prihaja iz države, ki je izvedla genocid med vojno na Kosovu in družinam pogrešanih preprečila, da bi razjasnili usodo svojih ljubljenih". Zaradi tega bi bil, še piše, njegov izbor "žalitev za vse družine pogrešanih in ubitih".

Dodali so še, da se Jeremić, ko je bil še srbski zunanji minister, ni opravičil za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. "Vuk Jeremić, ki je rojen in je odraščal v Srbiji, je na najpomembnejših položajih v srbski politiki in eden od odgovornejših oseb za genocid, ki se je zgodil v devetdesetih letih na območju nekdanje Jugoslavije, zločine, ki so poleg več sto žrtev za seboj pustile več kot 40.000 pogrešanih," še piše v pismu.

Danilo Türk tokrat šesti