Foto:
Foto:
Alja Brglez
Direktorica Inštituta za civilizacijo in kulturo pojasnjuje, da v Davosu spozna ljudi, od katerih se lahko veliko nauči. Foto: RTV Slovenija
Condoleezza Rice
Zunanja ministrica trenutno najvplivnejše države na svetu se prav tako udeležuje foruma. Foto: EPA
Klaus Schwab
Letos se foruma udeležuje okoli 2.500 ljudi. Foto: EPA
Varnostnika v Davosu
Za varnost je v Davosu dobro poskrbljeno. Foto: Reuters

O forumu v Davosu smo se v MMC-ju pogovarjali z Aljo Brglez, direktorico Inštituta za civilizacijo in kulturo. Na forumu skuša poiskati ljudi, s katerimi lahko njen inštitut naredi več. Sicer pa je ena izmed treh Slovencev, ki se udeležujejo foruma. Poleg nje sta tam še predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski in direktorica SKB banke Cvetka Selšek.

Kot lahko beremo, je rdeča nit letošnjega foruma sodelovanje pri inovacijah, glavne teme pa svetovno gospodarstvo, klimatske spremembe in terorizem. Kje in kako lahko forum pripomore k dejanskim spremembam na omenjenih področjih?
Forum lahko dejansko vpliva na razvoj in dogajanje na področjih, ki ste jih našteli. Vedeti je treba, da se tu na enem mestu zberejo ljudje, ki imajo ideje, informacije, znanje, denar in moč. In če se v nekem trenutku vsi strinjajo o nečem, se to z veliko verjetnostjo tudi zgodi. Pa tudi področja niso izbrana po naključju, ampak vsako leto napravijo temeljite analize, ki pokažejo, katere so vitalne teme in katera vprašanja potrebujejo odgovore.

Kako je videti vaše delo? Čemu vi osebno na forumu namenjate največ pozornosti? Ali pri tem sodelujete tudi z ostalima slovenskima udeležencema na forumu (po naših podatkih sta to Cvetka Selšek in Marko Kryžanowski)?
Sama se največ ukvarjam z vprašanji izobraževanja in raziskovanja ter ekologije - navsezadnje v Sloveniji vodim raziskovalni inštitut in fakulteto, vprašanja okolja pa se mi zdijo ta trenutek res pomembna. Konkretno to pomeni, da v Davosu poiščem ljudi, s katerimi lahko skupaj naredimo več, kot bi lahko sama. Odlično se mi zdi, da tu najdem takšne, ki vedo veliko več kot jaz ali pa imajo izkušnje, iz katerih se lahko česa naučim, ne da bi morala sama skoznje. Udeležencev iz Slovenije še nisem srečala, sem pa videla, da sta na seznamu in ju verjetno še bom.

Kako je organiziran potek foruma? Kateri so pogoji za udeležbo na forumu? Kdo krije stroške? Kako kot udeleženka gledate na proteste, ki potekajo proti forumu?
Delo foruma poteka od zgodnjega jutra do pozne noči - začne se z delovnimi zajtrki in konča s t. i. nightcaps, pogovori tik pred polnočjo. Nocoj sem povabljena na tak pogovor, kjer se bo omejeno število prisotnih pozno v noč pogovarjalo s šestimi nobelovci z različnih področij - doma se mi kaj takega ne bi zgodilo v šestih letih! Sicer je, kolikor vem, pogoj za udeležbo na WEF v Davosu povabilo. Udeleženci si sami pokrijejo stroške udeležbe, plačajo pa tudi kotizacijo, ki ni nizka. Jaz sem že nekaj let vabljena kot ena izmed YGL, mladih svetovnih voditeljev, kar je bil letos že kar velik dosežek, saj nas je že petsto, povabili so nas pa le sto. Kar se tiče protestov, jih je več videti na televiziji kot v resnici. Mislim pa, da je prav, da imajo ljudje, ki so proti globalizaciji ali uravnoteženemu razvoju sveta, možnost povedati svoje mnenje.

Kako močni so lobiji (politični, gospodarski in medijski) na tovrstnih forumih?
Ne vem, kaj natanko imate v mislih. Politika, gospodarstvo in mediji imajo svojo moč in to se tu vidi. Vendar pa tu razpravljajo med seboj direktno in brez posrednikov oz. lobistov, kar je velika posebnost in vrednost Davosa.

Pred nekaj leti ste prejeli naziv voditeljice prihodnosti. Kaj vam je prinesel naziv in kako na nagrado gledate nekaj let pozneje?
Članstvo v skupini YGL (Young Global Leaders) mi omogoča, da poznam ljudi, o katerih v Sloveniji beremo v časopisih, pa še to v glavnem tujih. Zaradi njih gotovo razmišljam drugače kot bi sicer. Ko po koncu dneva neobremenjeno razmišljamo o tem, kaj je treba storiti, da bo svet boljši, se mi zazdi, da bi se dalo celo v Sloveniji kaj spremeniti. Potem pa raje sodelujem z njimi in naredimo kaj velikega v Izraelu, na Islandiji ali pa v Pakistanu. Slovenije razvoj ne zanima.

Kaj je tisto, v čemer forum preseže številne sestanke in srečanja politikov, kjer je na deklarativni ravni narejenega veliko, a ostane le pri tem? Kako gledate na udeležbo holivudskih zvezdnikov?
Verjetno prav to, da se tu ljudje med seboj pogovarjajo direktno, brez posrednikov, ne glede na to, ali so kralji in bogati dediči, izumitelji in nobelovci, politiki ali guruji. In celo holivudske zvezde, ki jih je bilo zlasti veliko lani. Zavedati se je treba, da so to ljudje, ki so vsak dan v vseh medijih in lahko s svojim zavzemanjem za kaj koristnega res dosežejo vsakogar.

Ksenja Tratnik