Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ko je 64-letni igralec 3. januarja sprejel rusko državljanstvo, ki mu ga je ponudil sam ruski predsednik Vladimir Putin, je v odprtem pismu zapisal, da ima rad Rusijo, in jo poimenoval "velika demokracija".

A idejo o včlanitvi Depardieuja v Komunistično stranko Ruske federacije je Raškin dobil po tem, ko je prebral intervju, v katerem je igralec dejal, je bil njegov oče komunist, ki je poslušal Radio Moskva. Raškin je ob tem dodal, da Depardieu očitno zelo spoštuje svojega očeta, in glede na to, da je pred kratkim dobil rusko državljanstvo, "mu lahko ponudimo tudi včlanitev v stranko".

Depardieu je francosko javnost razburil decembra lani, ko je zaradi napovedi vlade o 75-odstotnem zvišanju davkov za milijonarje napovedal, da se bo odrekel francoskemu državljanstvu. Dejal je, da bi vlada s takšno odločitvijo kaznovala uspešnost, ustvarjanje in nadarjenost, ter da se bo, tako kot številni francoski milijonarji, preselil v Belgijo.

Čeprav je francoski ustavni svet zavrnil 75-odstotno obdavčitev najpremožnejših državljanov, je Depardieu dejal, da to položaja ne spremeni niti malo.