Pred dnevi so izkopali domnevne posmrtne ostanke zakoncev Ceausescu, da bi se prepričali o tem, da res pripadajo zloglasnemu paru. Foto: EPA
Pred dnevi so izkopali domnevne posmrtne ostanke zakoncev Ceausescu, da bi se prepričali o tem, da res pripadajo zloglasnemu paru. Foto: EPA

Čeprav je komunistični diktator Ceausescu veljal za enega najbolj okrutnih v nekdanjem vzhodnem bloku, je javnomnenjska raziskava romunskega Inštituta za javno politiko (IPP) pokazala, da podpora Basescuju in njegovim liberalnim demokratom (PDL) drastično pada. Basescu je na lanskih predsedniških volitvah dobil 50,3 odstotka glasov podpore, zdaj pa lahko računa le še na 19 odstotkov glasov, PDL pa na le 12 odstotkov. Poleg tega kar 65 odstotkov Romunov podpira odstavitev Basescuja.

Polovica vprašanih: Ceausescu je bil dober poglavar
Romunom se, kot kaže, kolca po starih časih, čeprav je država v časih, ko ji je s trdo roko vladal zakonski par Ceausescu, veljala za eno najbolj zaostalih in revnih v Evropi. Kljub temu kar 63 odstotkov Romunov meni, da so v komunizmu bolje živeli, 49 odstotkov pa jih je mnenja, da je bil Ceausescu dober državni poglavar. Le 23 odstotkov vprašanih je dejalo, da se jim je pod Ceausescujem godilo slabo.

Večina: Ceausescu ni dobil poštenega sojenja
Romunom je prekipelo pred dvema desetletjema, ko so se uprli, Ceausescu in njegova žena Elena, ki naj bi bila prav tako trdosrčna, če ne še bolj, kot njen mož, pa sta pobegnila iz Bukarešte. Nista prišla daleč. Kmalu so ju zajeli in ju predali vojski, ki jima je sodila za njune zločine in ju po le uri sojenja obsodila na smrt zaradi genocida nad lastnim narodom. 25. decembra 1989 so ju ustrelili. Danes kar 80 odstotkov Romunov meni, da nista bila deležna pravičnega sojenja. Kljub temu 57 odstotkov vprašanih ne obžaluje, da je prišlo do zloma Ceausescujevega režima in demokratičnih sprememb, navaja anketa, ki kaže neuspešno tranzicijo Romunije v demokracijo.

Romuni razočarani nad demokratizacijo
Analitiki ocenjujejo, da je večini Romunov jasno, da je ob strmoglavljenju Ceausescujevega režima prišlo do poskusa "demokratizacije čez noč", a da so se dejansko zamenjali le obrazi na položajih. Prišlo je le do "mutacije" komunistov, menijo.