Poskus odstavitve predsednice Dilme Rousseff je razdvojil brazilsko javnost. Njeni podporniki trdijo, da gre za poskus
Poskus odstavitve predsednice Dilme Rousseff je razdvojil brazilsko javnost. Njeni podporniki trdijo, da gre za poskus "državnega udara brez orožja", nasprotniki pa pravijo, da postopek zgolj sledil zakonom in ustavi. Foto: Reuters

pozvala, naj zamrzne članstvo Brazilije, če bo sama odstranjena s položaja.

Proces njene odstavitve je Dilma Rousseff večkrat označila za politični udar njenih nasprotnikov, ki se je želijo znebiti. Grožnja s pozivom k zamrznitvi članstva Brazilije v Mercosurju je po mnenju predsednice tako upravičena, saj pravila Mercosurja to predvidevajo v primeru, da se zruši izvoljeno oblast kakšne članice. To se je zgodilo v Paragvaju leta 2012.

"Sklicevala bi se na demokratično klavzulo, če bi od zdaj naprej prihajalo do prekinitev demokratičnega procesa, kot ga jaz vidim," je po poročanju BBC-ja dejala novinarjem v New Yorku. To bi lahko pripeljalo do vrste kazni trgovinskega bloka proti tej državi. Po mnenju opazovalcev gre za še en dokaz, da se bo predsednica borila proti svoji odstavitvi z vsemi razpoložljivimi sredstvi.

Obtožba manipulacij s proračunom
Dilmo Rousseff se manipulacije s proračunskimi postavkami obtožuje za čas pred njeno ponovno izvolitvijo leta 2014, da je gospodarska uspešnost njene vlade delovala boljša, kot je bila v resnici. Predsednica, ki sicer zanika kakršno koli krivdo, skupaj s svojimi podporniki trdi, da ni nikakršne pravne podlage za postopek za njeno odstavitev. Dejala je, da ni obtožena korupcije in da so ji tuji voditelji izrazili solidarnost.

Spodnji dom brazilskega kongresa je sicer ta teden odobril začetek prostopka za njeno odstavitev. Zdaj bo o predlogu glasoval še senat oziroma zgornji dom, ki naj bi predsednici začasno zamrznil predsedovanje do konca uradnega postopka. Večina od 81 senatorjev naj bi odobrili začetek postopka, poročajo brazilski mediji, glasovali naj bi sredi maja.

Če bo odstavljena s položaja, bo Dilmo Rousseff na mestu predsednika nasledil sedanji podpredsednik Michel Temer, za katerega predsednica pravi, da je eden od voditeljev udara zoper njo. Temer je sicer dejal, da je pripravljen prevzeti položaj predsednika, ob tem pa je zanikal, da že sestavlja novo vlado.