Dilma Rousseff trdi, da je žrtev sabotaže, za katero stoji opozicija, ki nasprotuje napredku za revni in srednji razred. Foto: Reuters
Dilma Rousseff trdi, da je žrtev sabotaže, za katero stoji opozicija, ki nasprotuje napredku za revni in srednji razred. Foto: Reuters
false
Brazilija, potopljena v globoko politično krizo, se bliža začetku Olimpijskih iger. Foto: Reuters
Izglasovan postopek odstavitve Dilme Rousseff

Za začetek postopka odstavitve predsednice države je glasovalo 55 senatorjev, 22 jih je bilo proti. Dilma Rousseff je v televizijskem govoru dejala, da je njena vlada žrtev sabotaže. Ob tem je dejala, da je sicer morda naredila nekaj napak, a je hkrati zanikala, da je storila kakšen zločin.

Dolžnosti predsednika države bo zdaj prevzel dosedanji podpredsednik Michel Temer. Postopek za odstavitev Rousseffove so sprožili, ker naj bi med predvolilno kampanjo leta 2014 prikrila dejanski proračunski primanjkljaj. Predsednici očitajo, da je poneverjala proračunske izkaze z nezakonitim izposojanjem denarja iz državnih bank in to prikazovala kot proračunske prihodke. Sama trdi, da to ni nič takega in da so to počele tudi druge vlade pred njeno.

O njeni krivdi bo zdaj razsojalo sodišče, sojenje pa lahko traja do 180 dni. To pomeni, da bo Dilma Rousseff morda suspendirana tudi v času Olimpijskih iger v Riu de Janeiru, ki se začenjo 5. avgusta, poroča BBC. Začasno odstavljena predsednica je že zagotovila, da se bo borila zoper obtožbe in da bo spoznana za nedolžno.

"Poskus državnega udara"
68-letna Dilma Rousseff in njeni podporniki postopek odstavitve že dlje časa označujejo za poskus državnega udara in poudarjajo, da predsednica ni obtožena nobenega kaznivega dejanja. Dilma Rousseff je opozicijo obtožila, da jo želi odstaviti zaradi nasprotovanja vsemu napredku za revnejši in srednji razred v Braziliji, ki naj ga prinesla ravno ona in njen predhodnik Luiz Inacio Lula da Silva.

Predsednica se je v torek v zadnjem poskusu preprečitve glasovanja v senatu tudi pritožila na vrhovno sodišče. To je v sredo pritožbo zavrnilo, z odločitvijo sodnika Teorija Zavasckija pa se je odprla pot za odločitev v senatu.

Spodnji dom kongresa je začetek postopka odstavitve predsednice izglasoval 17. aprila. Začasni predsednik poslanske zbornice Waldir Maranhao je sicer v ponedeljek razveljavil glasovanje, ker naj bi ga zaznamovale nepravilnosti, a si je naslednji dan premislil. S tem je odprl pot za nadaljevanje postopka proti Dilmi Roussseff.

Izglasovan postopek odstavitve Dilme Rousseff