Spor med domoma zakonodajnega telesa v Braziliji poglablja politično krizo. Foto: Reuters
Spor med domoma zakonodajnega telesa v Braziliji poglablja politično krizo. Foto: Reuters
Na ulicah protestniki zahtevajo odstavitev Rousseffove, zbirajo pa se tudi njeni podporniki. Foto: Reuters
Kaos v brazilski politiki

Po besedah Maranhaa je med sejo, na kateri so glasovali aprila, prišlo do nepravilnosti, poroča britanski BBC. Člani poslanske zbornice oziroma spodnjega doma so namreč svojo odločitev javno objavili že pred glasovanjem, česar ne bi smeli storiti. V nasprotju s pravilnikom so voditelji strank svojim strankarskim kolegom naročili, kako morajo glasovati.

Čeprav je posebna komisija krovne olimpijske organizacije ob zadnjem obisku Ria de Janeira ugotovila, da v Braziliji nimajo velikih zamud pri načrtovanem dokončanju objektov, pa povsem brez težav ne gre. Na začetku tedna so namreč morali ustaviti dela na več olimpijskih gradbiščih, tudi v olimpijski vasi. Glavni vzrok za ustavitev del zakonske in varnostne narave. Inšpekcijske službe so namreč ugotovile, da številni delavci na gradbiščih nimajo urejenih delovnih dovoljenj, poleg tega pa so ponekod kršili še zakonodajo o varnosti pri delu.

Poleg tega predsednica ni imela pravice do obrambe, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil začasni predsednik spodnjega doma. Sporočil je še, da bodo o tem vprašanju znova razpravljali. Maranhao je s tem ugodil zahtevi generalnega državnega tožilca in nekdanjega ministra za pravosodje v vladi Rousseffove Joseju Eduardu Cardozu, ki je zagotovil obrambo predsednice v parlamentu.

"Maranhao se igra z demokracijo"
O začetku postopka odstavitve predsednice države naj bi v 81-članskem zgornjem domu parlamenta oziroma senatu glasovali v sredo, a še ni jasno, ali bo glasovanje sploh potekalo, navaja BBC. Predsednik zgornjega doma parlamenta Renan Calheiros je pozneje sporočil, da se bo glasovanje o postopku Dilme Rousseffove ta teden nadaljevalo po načrtih. Kot je dejal, bo ignoriral potezo Maranhaa, ki je razveljavil glasovanje. Calheiros je po poročanju AFP-ja Maranhaovo potezo označil za absolutno neprimerno, Maranhao pa se po njegovih besedah "igra z demokracijo".

Opozicija se bo na vrhovnem sodišču na odločitev predsednika spodnjega doma najverjetneje pritožila, navaja AFP. Rousseffovo obtožujejo "zločina zaradi odgovornosti", kar lahko obsega dejanja, ki ogrožajo nacionalno varnost, ali pa nespoštovanje proračunskih omejitev. Ravno to je največji problem brazilske predsednice.

V afero Petrobras vpletenih več politikov
Pred volitvami leta 2014 naj bi namreč poneverjala proračunske izkaze z nezakonitim izposojanjem denarja iz državnih bank in to prikazovala kot proračunske prihodke. Predsednica sicer trdi, da to ni nič takega in da so to počele tudi druge vlade pred njeno. Pobudo za njen odpoklic zato označuje za državni udar in boj za oblast. Poleg tega se brani tudi pred sumi vpletenosti v afero Petrobras. V to afero je vpletenih več vodilnih politikov, v glavnem iz vladajoče koalicije, ki so v zameno za podkupnine in ugodnosti izvajali različne usluge direktorjem tega vodilnega brazilskega naftnega podjetja.

V spodnjem domu je 17. aprila za začetek postopka odstavitve glasovalo 367 od 513 poslancev. Maranhao, ki je mesto začasnega predsednika zasedel pretekli četrtek, je glasoval proti. Na položaju predsednika je nadomestil Eduarda Cunho, ki je bil suspendiran zaradi vpletenosti v afero Petrobras. V to afero naj bi bil vpleten tudi predsednik spodnjega doma brazilskega parlamenta.

Kaos v brazilski politiki