Foto: Reuters
Foto: Reuters

Do zdaj je za covidom-19 umrlo najmanj 480.000 ljudi.

Trenutno je najhuje v Latinski Ameriki, kjer pričakujejo, da se bo do oktobra število umrlih povzpelo na 390.000, pri čemer dve tretjini žrtev do zdaj predstavljata Brazilija in Mehika, medtem ko se zdi, da so druge države v regiji svoje izbruhe bolje zajezile.

Melbourne začel testirati od vrat do vrat

Medtem je začelo rasti število okužb v Avstraliji, še posebej v Melbournu, zaradi česar so tamkajšnje oblasti za naglo brezplačno testiranje "od vrat do vrat" pomoč zaprosile vojsko. Število okužb je sicer v primerjavi z drugimi državami relativno majhno, a oblasti zvezne države Viktorije ne mislijo ničesar prepustiti naključju.

Testiranja v Melbournu. Foto: Reuters
Testiranja v Melbournu. Foto: Reuters

"Raje, kot da bi čakali, da se izkristalizira neobvladljivo število okužb znotraj posameznih skupnosti, bomo šli dobesedno od vrat do vrat – odziv zdravstvenih oblasti vam tako dejansko prinašamo pred duri," je povedal premier Viktorije Daniel Andrews.

Za pomoč pri testiranjih in drugih nalogah so vpoklicali tudi več kot tisoč pripadnikov vojske.

Iz Avstralije v zadnjih 24 urah poročajo o 34 novih primerih okužb, od tega 33 v Viktoriji. To je največji porast v tej južni zvezni državi v treh mesecih, je pa v bolnišnicah le sedem ljudi.

Na jugu in zahodu ZDA rekordna rast okužb

V ZDA pa se je do srede s koronavirusom okužilo že skoraj 2,4 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 122.000. V uvodnih žariščih, kot je New York, se pandemija še naprej umirja, zato pa nastajajo nova žarišča po jugu in zahodu ZDA, kjer so najprej odpravljali ukrepe proti pandemiji.

V ZDA so v torek potrdili 34.700 okužb, kar je največ od konca aprila, ko je dnevni rekord znašal 36.400. Okužbe rekordno naraščajo med drugim v Kaliforniji, Arizoni, Misisipiju, Teksasu in Oklahomi, hospitalizacije pa med drugim v Južni in Severni Karolini. .

Polna plaža v Kaliforniji. Foto: Reuters
Polna plaža v Kaliforniji. Foto: Reuters

Samoosamitev za posamezne države

New York, New Jersey in Connecticut uvajajo obvezno samoosamitev za vse, ki prihajajo iz zveznih držav, kjer primeri naraščajo. V zvezni državi New York je sicer še vedno največ potrjenih primerov okužb (389.000) in mrtvih (31.257), vendar pa oboje zadnje tri tedne narašča zelo počasi.

S podzemno železnico v New Yorku se zdaj že vozi po milijon ljudi na dan, vagone pa še vedno popolnoma dezinficirajo vsako noč. Pred pandemijo se je sicer vsak dan vozilo več kot sedem milijonov potnikov.

V Kaliforniji so medtem v torek potrdili 7.100 novih okužb, skupno je število okužb s tem naraslo na 194.000, umrlo je 5700 ljudi. Guverner Gavin Newsom je ukazal nositi maske na javnih mestih, okrožjem, ki tega ne bodo upoštevala, pa je zagrozil z odvzemom dela proračunskih sredstev.

"Uporniška" Florida z vse več okužbami

Število okužb raste tudi v Tulsi v Oklahomi, kjer je imel v soboto Trump svoje predvolilno zborovanje. Foto: Reuters
Število okužb raste tudi v Tulsi v Oklahomi, kjer je imel v soboto Trump svoje predvolilno zborovanje. Foto: Reuters

Po lestvici se prebija Florida z guvernerjem Ronom DeSantisom na čelu, ki si marca ni znal natakniti maske, ni hotel zapirati plaž in je bil med prvimi, ki so odpravljali ukrepe proti pandemiji. Poleg tega pa ga še obtožujejo pritiska za prikrivanje dejanskega števila okužb. Florida je s skoraj 109.000 okužbami na šestem mestu v ZDA, za covidom-19 je umrlo skoraj 3300 ljudi.

Položaj je dramatično slab v Montgomeryju v Alabami, kjer je bila v sredo na voljo le še ena postelja intenzivne nege. V tej zvezni državi je sicer doslej umrlo 900 ljudi. Potrjenih okužb pa je 32.000.

Rekordno rast 482 okužb so v torek imeli v Oklahomi, od tega največ v Tulsi, vendar je še prezgodaj za morebitno potrditev, da gre za posledico Trumpovega sobotnega predvolilnega zborovanja. V Oklahomi so doslej našteli 11.500 okužb in potrdili 372 smrtnih primerov.