Dörfler prihodnji teden prihaja v Ljubljano. Foto: EPA
Dörfler prihodnji teden prihaja v Ljubljano. Foto: EPA
Dvojezična tabla
41 dvojezičnih tabel je do zdaj postavila avstrijska koroška dežela, posamezne občine pa 82. Foto: MMC RTV SLO

Na avstrijskem Koroškem so tako do zdaj postavili skupaj 123 dvojezičnih krajevnih napisov, dežela jih je postavila 41, posamezne občine avstrijske Koroške pa 82, zdaj so na vrsti kažipoti.

"Začenja se novo štetje časa v sobivanju narodnih skupnosti na avstrijskem Koroškem in odnosu južne avstrijske zvezne dežele s sosednjo Slovenijo," je dejal Dörfler. Dodal je, da se jutrišnji dan, ki je bil v ospredju lanskih plebiscitnih slovesnosti pod geslom Včeraj - danes - jutri, lahko začne že danes. Poudaril je, da so pretekli tedni pokazali, da sta avstrijska Koroška in Slovenija po zaslugi rešitve vprašanja dvojezičnih krajevnih napisov postali "dobri prijateljici".

Napovedan forum za dialog
Dörfler je napovedal, da bo ob svojem obisku prihodnji teden v Ljubljani izpostavil, da "Slovenija zdaj nima izgovora glede nemško govoreče manjšine". "To vprašanja moramo rešiti," je še dejal in izrazil veselje, da se bosta plebiscitnih slovesnosti udeležila predstavnika slovenske manjšine - Marjan Sturm iz Zveze slovenskih organizacij in Bernard Sadovnik iz Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk.

Za prihodnjo sejo deželne vlade je napovedal sestavo foruma za dialog, ki ga predvideva memorandum ob sklenitvi celovškega dogovora o postavitvi 164 dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem in drugih ukrepih za zaščito koroških Slovencev. Deželnozborske stranke, tri krovne organizacije slovenske manjšine in edina politična stranka koroških Slovencev, Enotna lista, bodo imele v tem forumu po enega predstavnika, ob njih pa bo v forumu še šest predstavnikov deželne vlade ali delegirani predstavniki ter po dva župana iz okrožij Velikovec in Celovec in eden iz okrožja Beljak.

10. oktobra "treba ohraniti mirno kri"
Letošnje plebiscitne slovesnosti bodo potekale v celovškem deželnem zboru in na celovškem pokopališču. "Letošnji 10. oktober je dan slavja za uspešno rešitev vprašanja dvojezičnih krajevnih napisov in priložnost za pogled v pozitivno prihodnost," je zapisal namestnik deželnega glavarja avstrijske Koroške Peter Kaiser. Zahvalil se je "glavnemu pogajalcu", državnemu sekretarju Josefu Ostermayerju in "dotičnim" županom. Hkrati je pozval, da je treba 10. oktobra, "ko lahko zavrejo čustva, ohraniti mirno kri in spoštovati dogovor".