Po glasovanju je Boc dejal, da je vladi v čast, da je padla zaradi reform, ki naj bi ukinile privilegije. Foto: EPA
Po glasovanju je Boc dejal, da je vladi v čast, da je padla zaradi reform, ki naj bi ukinile privilegije. Foto: EPA
Romunksi parlament
Romunski poslanci so vladi izglasovali nezaupnico. Foto: EPA

Opozicija je vladi premierja Emila Boca očitala predvsem nezakonito delovanje, gospodarsko škodo in ponovno zagotovitev zmage predsednika Traiana Basescuja na volitvah 22. novembra. Za glasovanje o nezaupnici se je izreklo 258 poslancev (176 je vlado podprlo). Izglasovanje nezaupnice vladi se je zgodilo prvič v zgodovini postkomunistične Romunije.

Boc je v nagovoru parlamenta ob začetku razprave o nezaupnici opozicijo obtožil, da želi blokirati reformo pokojninskega sistema. Ta predstavlja del ukrepov, ki jih mora Bukarešta sprejeti v zameno za posojilo Mednarodnega denarnega sklada (IMF), Svetovne banke in Evropske unije v vrednosti 20 milijard evrov.

Do trenj v vladajoči koaliciji med Demokratsko liberalno stranko (PDL) premierja Boca, ki je blizu predsedniku države Basescuju, in PSD-jem je sicer prišlo že konec septembra, ko je Boc odstavil notranjega ministra Dana Nico iz vrst socialdemokratov, ti pa so nato 1. oktobra iz vlade umaknili vse svoje ministre.

Predsednika države Basescuja zdaj čakajo posvetovanja s predsedniki glavnih političnih strank, nato pa bo moral imenovati novega premierja. Vodja PNL-ja Crin Antonescu se je že zavzel za oblikovanje vlade, ki bi jo sestavljali strokovnjaki, obstaja pa tudi možnost, da bi vlado sestavili PNL in PSD.