V četrtek so pred sedežem Evropske komisije potekale nove demonstracije proti podpisu sporazuma Ceta in TTIP. Demonstranti menijo, da je dogovor s Kanado le trojanski konj, torej uvod v podpis trgovinskega sporazuma TTIP z ZDA. Foto: Reuters
V četrtek so pred sedežem Evropske komisije potekale nove demonstracije proti podpisu sporazuma Ceta in TTIP. Demonstranti menijo, da je dogovor s Kanado le trojanski konj, torej uvod v podpis trgovinskega sporazuma TTIP z ZDA. Foto: Reuters
Predsednik valonske vlade Paul Magnette je pohvalil "demokratični napredek", ki ga je Valonija dosegla v svojih prizadevanjih glede sporazuma Ceta. Foto: Reuters

"Vesel sem, da lahko potrdim, da je EU pripravljen podpisati celovit gospodarski in trgovinski sporazum s Kanado," je tako sporočil slovaški premier Robert Fico, čigar država trenutno predseduje EU.

"Ceta predstavlja sodoben in napreden sporazum, ki odpira vrata novim priložnostim, medtem ko obenem ščiti pomembne interese. Še več, ima potencial, da tlakuje pot prihodnjim trgovinskim sporazumom," je dejal Fico v sporočilu, ki so ga objavili na spletni strani slovaškega predsedstva. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je že sporočil, da bo vrh EU - Kanada o podpisu sporazuma Ceta v nedeljo.

Države članice so v okviru pisnega postopka potrdile sveženj dokumentov, ki med drugim vključuje sklepe o podpisu, sklenitvi in začasni uporabi sporazuma ter skupno razlagalno izjavo EU-ja in Kanade, ki je pravno zavezujoča.

Članice so se morale do polnoči opredeliti do podpisa sporazuma Ceta. Pred tem so zeleno luč podpisu Cete prižgali tudi belgijski regionalni parlamenti in skupnosti.

Za sporazum je tako v Valoniji glasovalo 58 poslancev, pet jih je bilo proti. Dogovor o tem spornem dokumentu je belgijska vlada dosegla v četrtek, ko je bil odpovedan vrh EU-Kanada.

Po valonskem sta zeleno luč podpisu Cete danes prižgala tudi parlamenta bruseljske regije in francosko govoreče skupnosti. Predtem sta svojo privolitev dali že tudi flamska regija in nemško govoreča skupnost. Do polnoči so se morali do podpisa opredeliti tudi v prestolnicah 28 držav članic EU-ja. Šele nato je lahko EU pripravljen na podpis celovitega gospodarskega in trgovinskega sporazuma s Kanado, o katerem so pogajanja tekla celih sedem let.

Valonci zadovoljni
"S tem se končuje dveletno delo," je po glasovanju dejal predsednik valonskega parlamenta Andre Antoine. Predsednik vlade Paul Magnette pa je pohvalil "demokratični napredek", ki ga je Valonija dosegla v svojih prizadevanjih glede sporazuma Ceta.

Po Magnettovih besedah sporazum sicer ni "popoln", so pa dosegli "boljši sporazum". Pred začetkom današnje razprave tudi ni mogel skrivati zadovoljstva, da je valonski parlament zaradi "sage Ceta" sedaj znan po vsem svetu, njegove besede povzema RTBF.

Juncker: Odpoved vrha diplomatska sramota
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je zaradi vseh zapletov v četrtek zvečer, ko je bil vrh EU Kanada zaradi zapletov odpovedan, dejal, da bo treba v prihodnje pri trgovinskih pogajanjih že od prvega dne jasno ločiti, kaj sodi pod evropsko pristojnost in kaj naj se prepusti nacionalnim parlamentom.

Ceta je namreč mešani trgovinski sporazum in mora biti potrjen tudi v parlamentih vseh 28 držav članic. Odpoved vrha EU-ja in Kanade je Juncker označil za diplomatsko sramoto. Mislim, da se tukaj nismo najbolje izkazali, je dejal za nemško televizijo ARD.