Voditelji Aseana pripravljajo gospodarsko unijo. Foto: EPA
Voditelji Aseana pripravljajo gospodarsko unijo. Foto: EPA

Voditelji Aseana so se v Maleziji sešli na letnem srečanju, na katerem je bila osrednja tema zaskrbljenost nekaterih članic zaradi ozemeljskih zahtev Kitajske po skoraj celotnem Južnokitajskem morju, katerega dele zase zahtevajo tudi druge države. V ospredju je predvsem letališka steza in drugi objekti, ki jih Kitajska gradi na koralnem grebenu Mischief na otočju Spratly.

Izjava, ki jo je predložila trenutno predsedujoča desetčlanskemu združenju, Malezija, izraža globoko zaskrbljenost nad ozemeljskimi zahtevami na koralnem grebenu v Južnokitajskem morju, katerega lastništvo je sporno. To bi lahko ogrozilo mir in varnost na eni izmed najprometnejših pomorskih poti.

Zato izjava zunanje ministre združenja poziva, naj si konstruktivno prizadevajo za rešitev v skladu z mehanizmom za dialog, ki ga je Asean vzpostavil s Kitajsko. A kljub nedeljski zahtevi Manile izjava od Kitajske ne zahteva takojšnje ustavitve ozemeljskih zahtev.

Je pa malezijski premier Najib Razak pozval Peking, naj se izogne dejavnostim, ki vodijo v destabilizacijo. "Upamo, da bomo lahko prepričali Kitajsko, da je tudi v njenem interesu, da z Aseanom ne stopa v konfrontacijo in da tudi sama od kakršne koli destabilizacije v regiji ne bo imela koristi," je dejal.

Poleg Pekinga imajo ozemeljske zahteve v Južnokitajskem morju tudi članica Aseana Vietnam, Filipini, Malezija in Brunej ter nečlanica Tajvan. A kljub retoriki enotnosti imajo članice združenja vsaka svojo agendo in se izogibajo prevelikemu pritisku na Peking. Ta ima veliko trgovsko in diplomatsko premoč nad posameznimi državami, poleg tega pa večina v Aseanu nima ozemeljskih zahtev v spornem morju.

Enoten trg do konca leta
Na vrhu v Maleziji, ki je potekal pod poostrenimi varnostnimi ukrepi, so voditelji razpravljali tudi o pripravah gospodarske unije v Jugovzhodni Aziji. Članice Aseana Brunej, Indonezija, Malezija, Filipini, Singapur, Tajska, Vietnam, Kambodža, Laos in Mjanmar želijo do konca leta 2015 vzpostaviti enoten trg. Cilj je gospodarsko območje praktično brez carine.

Deset držav je danes po besedah predsedujočega Razaka prišlo tudi korak bližje enotnemu časovnemu pasu. Zdaj članice Aseana ležijo v štirih različnih časovnih pasovih, cilj pa je uskladiti se s časovnim pasom Kitajske in tako olajšati poslovanje med članicami in bližnjimi državami. Razak je izrazil upanje, da bodo do naslednjega srečanja v novembru o tem dosegli soglasje.