Skrajna skupina Boko Haram v Nigeriji za samomorilske napade uporablja mlada dekleta. Foto: Reuters
Skrajna skupina Boko Haram v Nigeriji za samomorilske napade uporablja mlada dekleta. Foto: Reuters

Dogovor so sprejeli voditelji članic Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (Ecowas) ob koncu dvodnevnega vrha v Abuji.

Kot je povedal predsednik komisije Ecowasa Kadre Desire Ouedraogo, so se za sprejem ukrepa odločili, ki bi ženskam "prepovedali oblačila, ki varnostnemu osebju ne bi dovoljevala, da preverijo njihovo identiteto".

Proti terorizmu s prepovedmi
To naj bi bil odgovor na novo taktiko, ki jo v terorističnih napadih v Nigeriji uporablja islamistična skupina Boko Haram: v zadnjih mesecih v boj pošiljajo vse več mladih deklet, ki pod oblačili skrivajo eksploziv. V sredo so bili na nadzorni točki na severovzhodu Nigerije ubiti moški in štiri samomorilske napadalke, potem ko je ena aktivirala eksploziv, ki ga je imela na sebi. Podobno taktiko je Boko Haram uporabljal tudi v Kamerunu, Čadu in Nigru, kjer so se letos že odločili za prepoved nošnje oblačil, ki zakrivajo obraz muslimank.

Predsednik Nigerije Muhammadu Buhari se je zavezal, da bo zatrl Boko Haram do konca leta. Vendar pa mu to več kot očitno ne bo uspelo, saj džihadisti tako rekoč vsak dan izvajajo napade in pokole.

O prepovedi nošenja burk in nikaba v javnosti sicer danes razpravljajo tudi v slovenskem parlamentu, a kot kaže, za zdaj predlog opozicijskega SDS ne bo dobil zadostne podpore.