Ponovno uvedbo kraljevine po javnomnenjskih anketah podpira manj kot 40 odstotkov Srbov. Foto: EPA
Ponovno uvedbo kraljevine po javnomnenjskih anketah podpira manj kot 40 odstotkov Srbov. Foto: EPA

Posmrtne ostanke kralja Petra II., njegove matere Marije, žene Aleksandre in brata princa Andreja so v Oplenac, ki leži okoli 80 kilometrov od Beograda, pripeljali v soboto. Pokopali jih bodo v grobnici družine Karađorđević v cerkvi svetega Jurija, obred pa bo vodil srbski patriarh Irinej. V Oplencu so že pokopani kralja Peter I. in Aleksander I. ter kneza Pavle in Aleksander, pa tudi vodja prve srbske vstaje Karađorđe Petrović.

Peter II. je umrl pred 43 leti v ZDA, njegove posmrtne ostanke pa so v Beograd prepeljali že januarja letos. V Srbijo so nato prepeljali še posmrtne ostanke njegove matere, kraljice Marije, ki je umrla leta 1961, in njegove žene, grške princese Aleksandre, ki je umrla leta 1993. V Srbijo so brez velikega pompa, kakršen je spremljal druge člane družine, kljub nasprotovanju njegove vdove prepeljali tudi posmrtne ostanke v ZDA umrlega princa Andreja Karađorđevića.

V Veliki Britaniji in ZDA
Jugoslovanska kraljeva družina je ob začetku druge svetovne vojne zbežala iz domovine in se naselila v Londonu. Peter je bil jugoslovanski kralj od leta 1941 do leta 1945, ko je bila Jugoslavija razglašena za republiko, kraljevi družini pa so prepovedali vrnitev v domovino. Med drugo svetovno vojno je živel v izgnanstvu v Londonu, zadnja leta življenja pa je preživel v ZDA.

Na pogrebu pričakujejo okoli 2.500 gostov, tudi predsednika Tomislava Nikolića in premierja Ivico Dačića, izmed tujih uglednih gostov pa sta prihod napovedala jordanski kralj Abdulah II. in katarski emir. Britansko kraljevo rodbino bo zastopal princ Edvard, navzoči pa bodo tudi predstavniki španske, grške in japonske kraljeve družine.