Nekdanji priviliegiji irske Katoliške cerkve bodo odpravljeni. Foto: EPA
Nekdanji priviliegiji irske Katoliške cerkve bodo odpravljeni. Foto: EPA
Spoved irska cerkev državi

Ta teden je poročilo razkrilo, da so duhovniki še vse do leta 2009 prikrivali spolne zlorabe otrok, ki so jih zagrešili njihovi kolegi, pri čemer se je duhovščina ravnala po svojih pravilih in se ni zmenila za vladne smernice o zaščiti otrok.

"Zakonov države ne smeta ustaviti škofovska palica ali talar," je dejal irski premier Enda Kenny in napovedal, da bo njegova vlada v parlament poslala zakonodajo, v skladu s katero bo duhovnikom zagroženo do pet let zapora, če ne bodo oblastem prijavili podatkov o zlorabah otrok.

Nova zakonodaja bo nad privilegiji v cerkvenih zakonih, ki duhovnikom prepovedujejo, da bi z drugimi delili informacije, ki jih pridobijo med spovedjo vernikov.

Škof zavajal oblasti
V četrtek je irski zunanji minister Eamon Gilmore na zagovor poklical papeškega nuncija, potem ko je že omenjeno poročilo ugotovillo, da je Vatikan spodkopaval smernice irske države glede prijav o zlorabi otrok, ko jih je označil za "osnutke smernic".

"Za nas je popolnoma nesprejemljivo, da je Vatikan posredoval na način, ki je spodkopaval prizadevanja za ustrezno ukrepanje v primerih spolnih zlorab otrok," je dejal Gilmore in dodal, da zahteva odziv Vatikana.

Poročilo o škofiji Cloyne in okrožju Colk je ugotovilo, da škofija ni prijavila policiji in oblastem vseh pritožb glede spolnih zlorab. Nekdanji škof John Magee, ki je bil odgovoren za škofijo, je namreč zavajal oblasti, ko je dejal, da je vse obtožbe o spolnih zlorabah prijavil policiji.

Še pred kratkim bi bile take vladne kritike in napovedi popolnoma nesprejemljive v strogo katoliški irski državi, a razkritja o nizu spolnih zlorab otrok, ki so jih zagrešili duhovniki, je do temeljev zamajala ugled in vpliv Cerkve med Irci.

Spoved irska cerkev državi